Barnenez

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cairn de Barnenez)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cairn de Barnenez
Karn Barnenez
Sijainti

Cairn de Barnenez
Koordinaatit 48°40′3″N, 3°51′31″W
Valtio  Ranska
Paikkakunta Plouezoc’h
Aiheesta muualla

Commonsissa

Barnenezin kivikautinen hauta
Barnenezin haudan pohjapiirros, jossa näkyy monia eri aikoina tehtyjä hautakammioita.

Barnenez (bretoniksi Karn Barnenez, ranskaksi Cairn de Barnenez) on muinainen kivistä ladottu, soikiomainen hautakumpu Ranskan Bretagnessa, Plouezoc'hin kunnassa.

Hautakumpu on rakennettu kivikaudella ja liittyy megaliittikulttuuriin. Barnenezin hauta on eräs vanhimmista tunnetusta megaliiteista. Uskotaan, että kummun muoto muistuttaa pitkätaloa. Kivikauden ihmisillä oli tapana käyttää vanhoja taloja "kuolleiden taloina", vainajien tilapäisinä säilytyspaikkoina. Kiveä alettiin käyttää ehkä siksi, että haluttiin haudan säilyvän pidempään.

Barnenez on niin sanottu tumulushauta. Kumpu on 75 metriä pitkä, 25 metriä leveä ja 6 metriä korkea, ja siinä on 11 hautakammiota. Siinä on 13–14 miljoonaa kiloa kiviladosta. Yhden doleriitista ja graniitista rakennetun, 4 000 tonnin painoisen hautakammion rakentaminen on vienyt erään arvion mukaan kolme kuukautta 200 mieheltä, jos tehtiin 10-tuntisia työpäiviä.

Kumpu on rakennettu kahdessa vaiheessa: ensimmäiset viisi kammiota on rakennettu noin 4500–4400 eaa. ja loput kuusi kammiota noin 4100 eaa. Käytävät, joiden pituus on 7–12 metriä, osoittavat kaikki kaakkoon. Barnenezista on löydetty myös 7 000 vuoden ikäinen hauta, jossa on paljon dolmeneita. Kyseinen hauta on 80 metriä pitkä, 40 metriä leveä ja 7 metriä korkea. Sitä kutsutaan "kaksoisladokseksi".

Aluetta käytettiin louhoksena 1950-luvulle asti, jonka seurauksena osa kammioista oli osittain paljastuneita. Alue ennallistettiin vuosina 1954–1968. Kaivauksissa löydettiin neoliittisen kauden keramiikkaa, kirveitä ja nuolenpäitä sekä pronssikauden keramiikkaa. Osa näistä löydöistä on nähtävissä vierailukeskuksessa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cairn de Barnenez Official website of tourism in Brittany. Viitattu 9.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Barnenez.