Yhteisöperusteinen kuntoutus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta CBR)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhteisöpohjainen kuntoutus (engl. Community-based rehabilitation, CBR) on yhteisöjen yleisiin kehitysstrategioihin sisältyvää toimintaa, joka pyrkii kuntouttamaan, yhdenvertaistamaan mahdollisuuksia ja osallistamaan kaikki vammaiset lapset ja aikuiset. Sitä toteutetaan yhteisvoimin vammaisten itsensä, heidän perheidensä ja yhteisöjen sekä sopivien terveys-, koulutus-, ammatillisten ja sosiaalipalvelujen kanssa.[1]

Yhteisöpohjaisen kuntoutuksen paradigma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkielämään ja yhteisöllisyyteen perustuvaa toimintaa lähellä olevaa kuntoutusta on pyritty kehittämään erityisen Community Based Rehabilitation (CBR) -mallin mukaisesti. Tätä perusmallia on erityisesti suosittu YK:n vammaisuus- tai kuntoutushankkeissa, ja CBR-käsitteistöä on usein pidetty jopa kuntoutuksen yleisenä tavoitteena, joka tyydyttäisi keskeiset osallisuuden kriteerit.

Yhteisöpohjainen kuntoutus (CBR) on YK:n markkinoima lähestymistapa erityisesti kehittyvien maiden kuntoutuspalvelutarpeisiin. Sama periaate, paikallisen tason kaikkien olennaisten tehojen mukaan ottaminen (osallistaminen) kuntoutuksen kaikissa vaiheissa, soveltuu tietysti yhteiskunnan teollistumisvaiheesta riippumatta. CBR on käsitteellisesti rinnastettavissa osakkuusteoriaan (stakeholding) yleisessä yhteiskuntapolitiikassa. CBR:ään on helppo liittää samat kuntoutuksen ja vammaishuollon yleistavoitteet kuin mihin tahansa muuhunkin palvelujen toteutusmalliin: mahdollisimman laaja omatoimisuus kaikilla toiminnan aloilla sairaudesta ja vammasta riippumatta. Osallistuminen ja tasa-arvo toteutuvat vahvimmin arkielämässä, joten CBR korostaa sitä, että kuntoutuksenkin pitäisi tapahtua siinä yhteydessä, jossa vaikutukset arvioidaan.

CBR vaihtelee sisällöltään sen mukaan, miten sen keskeinen termi yhteisö tulkitaan ja millainen kussakin maassa on paikallisten viranomaisten asema kuntoutuspalveluja ja muita kansalaisten työ- ja toimintakykyyn ja itsenäiseen elämään vaikuttavien toimintapoliitikkojen toteuttamisessa. Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että hyvin jäykästi ja keskusjohtoisesti toteutettu kunta- ja aluepolitiikka tuottaa joustamatonta yhteisöperusteista kuntoutusta.

Disabled Peoples' International (DPI) on arvostellut nykyistä CBR-politiikkaa, vaikka politiikalla onkin ollut myönteinen vaikutus vammaisten määräysvallan lisääntymisessä joissakin asioissa. CBR:n menettelytapoja ja lähestymistapaa olisi DPI:n mielestä uudistettava ihmisoikeuslähtökohdasta ja vammaisten itsenäistä elämää korostaen. Vammaisilla henkilöillä pitäisi olla laajempi oikeus ja tosiasialliset mahdollisuudet vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä ja arkielämäänsä. CBR soveltuu hyvin vammaisuuden ehkäisyyn, varhaiseen toteamiseen ja lasten kuntoutukseen, mutta paikallistason päätöksentekojärjestelmä ei suinkaan takaa, että vammaisten henkilöiden näkemykset asumisesta, liikenteestä, viestinnästä, työelämästä jne. tulisivat huomioon otetuiksi paikallisessa päätöksenteossa. CBR on monin paikoin lääketieteellisen mallin mukaista, joten siinä toteutuu lähinnä vain terveydenhuollon palvelujen porrastus- ja prioriteettijärjestelmät.

Yhteisöpohjainen (CBR, Community Based Rehabilitation) on kansainvälinen käsite, jota erityisesti YK ajaa kehitysmaiden kuntoutusstrategiaksi, mutta se on periaatteessa aivan sama asia kuin vanhat normalisoinnin ja integroinnin tai uudempi inkluusion käsite.

Yhteisöperusteisen kuntoutuksen vaikuttavuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajassa CBR-mallia koskevassa kirjallisuuskatsauksessa ja meta-analyysissa Finkenflügel, Wolffers ja Huijsma (2005) ovat osoittaneet, että vuosina 19782002 tehty tutkimus ei ole tuottanut järjestelmällisesti käyttökelpoista tietoa "yhteisöperusteisesta kuntoutuksesta". Tutkimuksella ei ole ollut selvää kohdetta, eivätkä tutkimustulokset muodosta tulkittavissa olevaa tiedollista kokonaisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harry Finkenflügel, Ivan Wolffers, Robbert Huijsman: The Evidence Base for CBR: A Literature Review. International Journal of Rehabilitation Research, 2005, nro 28.
  • Wiman, Ronald: Kumpaa pitäisi kuntouttaa – ihmistä vai yhteiskuntaa?. Vappu Karjalainen, Ilpo Vilkkumaa (toim.): Kuntoutus kanssamme. Stakes, 2004. ISBN 951-33-1590-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (Wiman, 2004)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]