Yotsuba&!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yotsuba&!
よつばと!
(Yotsuba to!)
Genre komedia
Manga
Tekijä Kiyohiko Azuma
Julkaisija Japani MediaWorks
Suomi Punainen Jättiläinen
Yhdysvallat Kanada Yhdistynyt kuningaskunta Yen Press
Sarjajulkaisulehti Dengeki Daioh
Ensimmäinen painatus Maaliskuu 2003 – jatkuu
Kirjojen lukumäärä 15

Yotsuba&! (よつばと! Yotsuba to!) on edelleen jatkuva mangasarja Kiyohiko Azumalta, Azumanga Daioh'n tekijältä. Vuosina 2005-2007 sarjaa julkaisi englanniksi ADV Manga, nykyinen julkaisija on Yen Press. Japanissa sitä julkaistaan seinenlehti Dengeki Daioh'ssa.

Suomalainen fanikäännösryhmä Nordic Anime käänsi sarjaa suomeksi muutaman pokkarin verran ennen toimintansa lopettamista 12.12.2005. Punainen Jättiläinen alkoi julkaista sarjaa huhtikuussa 2008. Sarjan yhdeksäs osa palkittiin Suomessa vuonna 2011 DesuTalks-seminaarissa parhaana mangajulkaisuna.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja keskittyy viisivuotiaan Yotsuba Koiwai -tytön arkielämään. Yotsuba on iloinen, utelias ja outo; itse asiassa niin outo, että jopa hänen oma isänsä kutsuu häntä oudoksi. Koska hän on kasvanut saarella ja muuttaa isänsä kanssa kaupunkiin vasta tarinan alkaessa hän on myös täydellisen tietämätön monista asioista, joista hänen ikäisensä tytön luulisi tietävän; näihin kuuluvat esimerkiksi ovikellot, liukuportaat ja jopa leikkikentän keinut. Tämä ei vain lisää hänen outouttaan, vaan antaa myös aiheita hauskoihin tarinoihin siitä kuinka hän oppii ja ymmärtää (väärin) nämä jokapäiväiset asiat. Hän ja hänen isänsä ovat juuri muuttaneet uuteen asuntoon tämän parhaan kaverin Jambon avustuksella. Yotsuba tekee suuren vaikutuksen naapurissa asuvan Ayasen perheen kolmeen tyttöön, Asagiin, Enaan ja Fuukaan, joiden kommellukset hänen kanssaan päätyvät usein riemastuttaviin seikkailuihin.

Vaikka sarjassa ei ole varsinaista juonta ja sen tarina on pääosin "ei mitään", manga keskittyy Yotsuban matkaan elämästä oppimiseen ja uusien asioiden löytämiseen. Tuona aikana lukija on tavallaan samalla matkalla oppimassa uusia asioita hahmoista, erityisesti Yotsubasta. Jokaisella luvulla on oma teemansa, joissa Yotsuba usein näkee tai kokee jotain ensimmäistä kertaa. Luvut on nimetty vastaavasti: "Yotsuba ja sade", "Yotsuba ja elefantti", "Yotsuba ja ilmastonmuutos", jne.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiwain perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yotsuba Koiwai / "Yotsuba" (小岩井よつば Koiwai Yotsuba / よつば Yotsuba) on tarinan päähenkilö. Hän on 5-vuotias, ja osoittaa lapsenomaista ihmetystään kaikkea näkemäänsä uutta kohtaan. Hänen kykynsä löytää jotain hyvää lähes jokaisesta asiasta on vertaansa vailla, ja hänen jatkuva iloisuutensa näyttää tarttuvan muihinkin hahmoihin. Ennen muuttamistaan nykyiseen taloonsa hän ilmeisesti asui isovanhempiensa luona saarella jossain ("vasemmalla", kuten Yotsuba sanoo). Hänen vanhemmistaan tiedetään vähän; vain se, että Yotsuba oli orpo ja että Koiwai otti hänet huostaansa. Kuitenkaan tämä asia ei tunnu häiritsevän Yotsubaa tippaakaan. Yotsuba aiheuttaa aina pikkuisen hämminkiä naapurustossa tai minne ikinä meneekin, mutta hänelle ei voi suuttua.

Yousuke Koiwai / "Isä" (小岩井葉介 Koiwai Yōsuke / とーちゃん tō-chan) on Yotsuban adoptioisä. Syitä siihen, miksi hän päätyi kasvattamaan Yotsubaa yksin, ei tiedetä, mutta hän kohtelee Yotsubaa kuin omaa lastaan. Hän on kotona töitä tekevä kääntäjä, mutta sitä mitä ja mistä hän kääntää ei lukijoille kerrota (koska se ei kiinnosta Yotsubaa). Hänellä on rento asenne asioihin, ja pitää aina t-paitaa ja bokserishortseja kotona ollessaan. Hän tuntuu ajoittain turhautuvan kiireellisiin töihinsä, mutta kun hän saa ne valmiiksi, hän on enemmän kuin iloinen saadessaan pitää hauskaa Yotsuban kanssa.

Ayasen perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaset asuvat naapurissa ja ovat tärkeässä osassa Yotsuban tekemisissä.

Asagi Ayase (綾瀬あさぎ Ayase Asagi) on vanhin Ayasen sisaruksista. Hänen ikäänsä ei ole paljastettu, mutta hän opiskelee yliopistossa ja on ilmeisesti vain kesän kotona. Asagi on viehättävä ja aikuismainen, mutta hänellä on taipumus olla välinpitämätön ja kiusata muita ihmisiä, erityisesti äitiänsä.

Fuuka Ayase (綾瀬風香 Ayase Fūka) on keskimmäinen Ayasen sisaruksista, 16-vuotias opiskelija paikallisessa lukiossa, ja kaikkein vastuuntuntoisin kolmesta. Hän löytää jatkuvasti itsensä "auttamasta" Koiwain perhettä, vaikka hänen ei olisikaan tarkoitus. Hänestä on kuitenkin tullut melko hyvä ystävä Yotsuban kanssa. Yotsuba näyttää uskovan, että Fuuka on ihastunut hänen isäänsä, minkä Fuuka kieltää ehkä vähän liiankin äänekkäästi. Yksi sarjan vakiovitseitä on se, että Fuuka on surkea piirtämään ja hän pitää aina outoja paitoja (esimerkiksi kakkospokkarin alussa hänen paidassaan on kuva Azumanga Daiohista tutusta Chiyo-chanin "isästä").

Ena Ayase (綾瀬恵那 Ayase Ena) on nuorin Ayasen sisaruksista ja lähin vastine Yotsuballe sarjan päähenkilöistä, vaikka hän onkin muutaman vuoden vanhempi. Ena on ikäisekseen herkkä ja yrittää olla vastuuntuntoinen (käyttämällä vähemmän ilmastointilaitetta), mutta nauttii myös mahdollisuuksista leikkiä ja pitää hauskaa. Hän nauttii piirtämisestä (missä hän on aika taitava), ja masentuu helposti.

Rouva Ayase (綾瀬家の母 Ayase-ka no Haha / かーちゃん Kā-chan, äiti) on Ayasen siskosten äiti, ja saa Yotsuban säännöllisesti vieraakseen. Yotsuban tapa kutsua häntä äidiksi on hänestä samaan aikaan ärsyttävää ja ihastuttavaa. Hän on jatkuvasti turhautunut Asagiin ja on monien hänen pilojensa kohde. Hän myös pitää makeasta syöden useasti jäätelöä, kakkua jne.

Herra Ayase (綾瀬家の父 Ayase-ka no Chichi, isä) ei ole lähes koskaan kotona, ainakaan päivisin. Asagi kiusaa häntä armotta jatkuvan poissaolon vuoksi, mutta hänellä tuntuu olevan hyvä suhde muuhun perheeseen.

Ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takashi Takeda / "Jambo" (竹田隆 Takeda Takashi / ジャンボ Janbo) on Yotsuban ja Kowain hyvä ystävä jo ajalta kauan ennen kuin he muuttivat uuteen kaupunkiin. Hän auttoi heitä muuttamaan uuteen taloon, ja on ehkä ollut yksi syy heidän muuttonsa (tai ainakin hänellä on ollut jotain vaikutusta, koska hän asui kaupungissa jo ennen heitä). Hän on 210 cm pitkä, ja häntä kutsutaankin hänen lempinimellään "Jambo". Takashi työskentelee isänsä kukkakaupassa. Vaikka hän ei kuulukaan Koiwain perheeseen, hän on usein heidän luonaan ja häntä kohdellaan kuin perheenjäsentä. Hän on ihastunut Asagiin ja on jatkuvasti hermostunut tämän läsnä ollessa tai tästä puhuttaessa joten hän käyttää usein Yotsuban ystävyyttä Asagiin päästäkseen lähemmäs tätä, vaikka se epäonnistuukin lähes poikkeuksetta.

Miura Hayasaka (早坂みうら Hayasaka Miura) on Enan ystävä. Hän on kiltti, mutta usein varsin tunteeton ja ajattelematon, erityisesti Yotsubaa kohtaan. Hänen melko poikamainen ulkomuotonsa on johtanut hänet Jambon kiusattavaksi, jolle hän aina nopeasti kostaa.

Torako (虎子) on Asagin kaveri. Hän polttaa jatkuvasti ja näyttää olevan pakkomielteinen olemaan cool. Tämän vuoksi Yotsuban oudot jutut ärsyttävät häntä usein.

Yanda on Koiwain ja Jambon vanha kaveri. Hänet mainitaan jo ensimmäisessä sarjakuvassa, mutta itse hän ilmestyy vasta myöhemmin. Yanda on melko lapsellinen ja kiusaa Yotsubaa, mutta on kaikesta huolimatta ihan mukava. Yandan ensiesiintymisessä hän yritti päästä Yotsuban kotiin kun tyttö oli yksin kotona. Yanda huomasi myös Asagin kauneuden ja pitää tätä jonkinlaisena mallina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]