Wikiprojekti:Lajitietokanta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lajitietokantaprojektin päämärä on luoda artikkeli kaikista maailman eliölajeista. Onnistuessaan projektin artikkelit muodostaisivat ensimmäisen kattavan suomenkielisen lajitietokannan, joka sisältäisi siten monikymmenkertaisen määrän lajeja esimerkiksi Suomen Lajitietokeskuksen tietokantaan verrattuna.

Artikkelien tulisi olla helposti ymmärrettäviä maallikoille, mutta niiden tulisi silti muodostaa hyödyllinen kokonaisuus myös alaan enemmän perehtyneille. Artikkelien välillä tulisi olla helppo navigoida ja niiden on muodostettava selkeä hierarkia.

Vallitseva tila ja tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä ei ole olemassa kattavaa suomenkielistä luetteloa eliöistä. Tähän ratkaisun voisi tuoda Wikipediaa täydentävä botti, jonka avulla on mahdollista luoda artikkeli lähes kaikista tunnetuista eliölajeista, -suvuista ja ylemmistä taksoneista. Artikkeleihin on mahdollista lisätä automaattisesti tietoja esimerkiksi levinneisyysalueista, elinympäristöistä ja paikallisista uhanalaisuusluokituksista.

Botilla artikkelien luominen on huomattavasti nopeampaa kuin käsin tehtynä ja hyvin suurella todennäköisyydellä myös virheiden määrä on pienempi ja rakenne säännöllisempi. Lisäksi on hyvin epätodennäköistä, että löytyisi riittävästi motivoituneita Wikipedian käyttäjiä luomaan artikkeli näin suuresta määrästä eliöitä, minkä vuoksi artikkelien luonnin automatisointi on välttämätöntä tavoitteen saavuttamiseksi.

Kattava suomenkielinen lajiluettelo on tärkeä, koska tavallisille ihmisille tulee tilanteita, joissa hän haluaisi saada nopeasti tietoa jostakin yksittäisestä eliöstä tai eliöryhmästä ja tiedonsaantia helpottaisi huomattavasti tiedon löytyminen yhdestä paikasta omalla äidinkielellä kirjoitettuna.

Parhaassa tapauksessa automaattisesti luotuja artikkeleita alettaisiin täydentämään ja niistä voisi muodostua ensisijainen suomenkielinen taksonomisen tiedon alusta. Näin ne voisivat vähentää tarvetta käyttää lajeja luettelevia ja niita käsitteleviä kirjoja.

Projektin vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PtmBotille haetaan bottilupa
  2. Botti kirjoittaa artikkelit Wikiprojektin alasivuiksi
  3. Botti laajentaa ja päivittää kirjoitettuja artikkeleita uusien tietokantojen tiedoilla
  4. Artikkeleista tärkeimmät ja parhaat voidaan harkitusti siirtää osaksi Wikipedian artikkeliavaruutta, jossa niitä voidaan täydentää ihmisen kirjoittamilla tiedoilla

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]