Wikipedia:Tiedote 3. heinäkuuta 2018

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä on esitys tiedotteeksi , joka on luonnos suomenkielisen Wikipediayhteisön kirjeeksi Euroopan parlamentille. Tämä on käännös Italian wikipedistien kirjeestä, ja sitä tulisi muokata omaan tarkoitukseemme.

3. heinäkuuta 2018

Hyvä lukija,

Heinäkuun 5. 2018 Euroopan parlamentin täysistunto äänestää siitä, eteneekö tekijänoikeusdirektiivi, joka tultuaan hyväksytyksi vahingoittaisi merkittävästi internetin avoimuutta.

Euroopan tekijänoikeussäädösten päivittämisen ja kaikkien informaatioyhteiskunnan kansalaisten osallistumisen edistämisen sijaan direktiivi uhkaa verkkoviestinnän vapautta ja ehkäisee tietoverkon saavuttamista, säätää uusia estoja, suodattimia ja rajoitteita. Jos esitys hyväksyttäisiin nykyisessä muodossa, voisi tulla mahdottomaksi jakaa uutisia sosiaalisissa verkostoissa tai löytää niitä hakukoneista. Itse Wikipedia tulisi uhanalaiseksi.

Yli 70 tietojenkäsittelytieteilijää on jo vastustanut ehdotusta, muun muassa World Wide Webin luoja Tim Berners-Lee (lähde), sekä 169 akateemikkoa ja tutkijaa (lähde), 145 organisaatiota, jotka toimivat ihmisoikeuksien, lehdistön vapauden, tieteellisen tutkimuksen ja teknologiateollisuuden aloilla (lähde). Ehdotusta vastustaa myös Wikimedia Foundation, voittoa tavoittelematon organisaatio, joka edistää muun muassa vapaata tietosanakirjaa (lähde).

Haluamme jatkaa tarjoamalla vapaata, avointa, yhteistyöhön perustuvaa tietosanakirjaa, jossa on tarkistettavissa oleva sisältö. Pyydämme kaikkia Euroopan parlamentin jäseniä äänestämään nykyistä tekstiä vastaan, avaamaan keskustelun uudestaan ja harkitsemaan Wikimediayhdistysten lukuisia esityksiä. Näitä ovat 11 ja 13 artikloiden ehkäisy tai maisemanvapaus ulottaminen koko Euroopan alueelle, sekä tekijänoikeudettoman aineiston suojelu.

Voit vaikuttaa asiaan olemalla yhteydessä Euroopan parlamentin jäseniin.