Wikipedia:Lehdistötiedote 23.2.2004

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


JULKAISUVAPAA HETI[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia: 50 kieltä, puoli miljoonaa artikkelia[muokkaa wikitekstiä]

Maanantaina 23. helmikuuta 2004 (Internet): Maailman suurin vapaahtoisvoimin koottava tietosanakirja Wikipedia.org saavutti 500 000 työn alla olevan artikkelin rajan. Nämä puoli miljoonaa artikkelia koostuvat 50 eri kielihankkeesta, joiden joukossa on myös suomenkielinen Wikipedia. Joka päivä kaksi tuhatta uutta artikkelia saa alkunsa Wikipediassa.

Suomenkielinen Wikipedia on reilussa vuodessa kerännyt yli 3 600 työn alla olevaa artikkelia ja kasvunopeus on ollut voimakkaasti kiihtyvää, varsinkin marraskuun 2003 jälkeen – tuolloin se siirtyi vanhemmasta Usemod-ohjelmistokannnasta MediaWiki-ohjelmiston alle.

Tammikuussa 2003 artikkeleita oli vasta 137 000 ja kieliä 22. Kuluneen vuoden aikana kasvu oli suurinta muissa kielissä kuin englannissa. Se osoittaa, että koko hanke on luonteeltaan yhä kansainvälisempi. Itse asiassa lokakuusta 2003 asti muissa kielissä on ollut artikkeleita yhteensä enemmän kuin englanninkielisiä artikkeleita. Kymmenessä Wikipedian kielihankkeessa on nykyisellään yli 10 000 artikkelia kussakin:

Lisäksi kahdeksassatoista on yli tuhat artikkelia:

Alexa.com-vertailupalvelun tietojen mukaan Wikipedia.org on ohittanut Internet-liikennevertailuarvojensa osalta kilpailijansa Britannica.com, Infoplease.com ja Encyclopedia.com. Näin Wikipedia on varmistanut sijansa vankasti Alexan tarkkaileman tuhannen suosituimman verkkosivuston joukossa.

Wikipedia on julkinen WikiWikiWeb, jossa kuka tahansa saa muokata mitä tahansa sivua milloin vain (wiki tarkoittaa nopeaa/välitöntä havaijin kielellä). Wikipedian käyttäjät rakentavat toistensa tekemien tekstinmuokkausten pohjalle ja tekevät yhteistyötä arkaluontoistenkin aiheitten parissa. Väärin muokatut artikkelit korjataan aina pikaisesti. Tämä lehdistötiedote tehtiin yhteistyössä käyttäen Wikipediaa.

Internetyrittäjä Jimmy Wales ja filosofi Larry Sanger perustivat Wikipedia-hankkeen tammikuussa 2001. Walesin omistama internetportaali Bomis (bomis.com) on tukenut Wikipediaa rahallisesti, ja hankkeen ensimmäisenä vuotena Sanger johti toimittajana Wikipediaa kokopäiväisesti. Sen jälkeen Wikipedia on työskennellyt käyttäjien itsensä kehittelemien toimintalinjojen pohjalta. Hanke siirtyi vuoden 2003 kesällä Bomiksen omistuksesta Jimmy Walesin perustamalle yleishyödylliselle Wikimedia-säätiölle. Bomis-yhtiö tarjoaa yhä hankkeelle teknistä tukea ja tietoliikennekapasiteettia.

Jimmy Wales lausui näkemyksensä: "Wikipedian menestys perustuu siihen, että mukana on vahva ydinryhmä korkeasti koulutettuja ja ilmaisukykyisiä osaanottajia ympäri maailmaa, jotka keskenään pitävät yhteisöllisesti yllä tasokasta käytöstä, laatua ja puolueettomuutta." Selittääkseen erästä laadun takaavista toimintatavoista, hän totesi: "Kaikki osallistujat tarkkailevat tiukasti 'Tuoreet muutokset' listaa. He muokkaavat alati toistensa töitä." Jopa kiistellyistä aiheista kertovat artikkelit voidaan työstää tällä menetelmällä.

Wikipedia on ollut kirjoitusten aiheena muun muassa New York Timesissa, Massachusetts Institute of Technologyn Technology Reviewissä ja TIME-lehdessä sekä korkean profiiliin teknologiaverkkosivustoilla kuten Slashdot, Wired ja Kuro5hin. Viime aikoina Wikipedia on ollut aiheena radiouutisohjelmissa, kuten National Public Radion All Things Considered, ja CNN:n televisio-ohjelmassa TechWatch. Opiskelijat, journalistit ja muutkin, jotka tekevät internetpohjaista tutkimusta, käyttävät sitä lähteenään yhä enemmän ja enemmän.

Koko Wikimedian sisältö tarjotaan GNU Free Documentation License:n alla, joka sallii kenen tahansa käyttää edelleen Wikimedian sisältöä miten vain haluaa, kaupallinen käyttö mukaan lukien, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen kaikille muille ja kyseisen Wikimedia-hankkeen toimittajat mainitaan lähteenä.

Koska muokkauksia tehdään joka päivä ja joka hetki, ei kukaan tiedä missä Wikipedia ja sen sisarhankkeet menevät vuoden kuluttua. Mutta GNU-lisenssien ansiosta on yksi asia varma: sisältö ja ohjelmisto ovat vapaita.

Lisätietoja[muokkaa wikitekstiä]

Kysymykset ja haastattelupyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian suomenkielisten lehdistöyhteyksien koordinaattorit:

Jussi-Ville Heiskanen (englanninkielinen Wikipedia ja yleinen Wikimedia-hanke)
Puhelin: 0400 - 530 969 (24 tuntia)
Sähköposti: jheiskan@welho.com

Timo Jyrinki (suomenkielinen Wikipedia-hanke)
Puhelin: 050 - 486 8508
Sähköposti: timo.jyrinki@ hut.fi

Vain englanniksi:

Jimmy Wales, Wikimedia-säätiön presidentti (Wikimedia Foundation, Inc.)
Puhelin: (+1)-727-527-9776
Sähköposti: jwales@bomis.com



Tämä lehdistötiedote kirjoitettiin yhteistyössä WikiWikiWebissä täällä. Ennen sen valmistumista sitä muokkasi 37 eri henkilöä yhteensä 259 kertaa, ja se on käännetty 16 kielelle.


Eo fr [[nl:Wikipedia:Co%F6rdinatie_externe_publiciteit/internationaal_persbericht]] [[sv:Wikipedia:Wikimedias_f%F6rsta_pressrelease]]