WBFSH

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH)[1] on kansainvälinen urheiluhevosten kantakirjojen keskusjärjestö, jonka jäseninä on etupäässä erilaisia puoliverikantakirjoja.[2] WBFSH pyrkii edistämään urheiluhevosten jalostusta monin eri keinoin.

WBFSH seuraa jäsenkantakirjojensa menestystä kilpaurheilussa toimien siinä yhteistyössä kansainvälisen ratsastajainliiton Fédération équestre internationalen (FEI) kanssa, joka hallinnoi yleisimpiä kilparatsastusurheilun lajeja ja tilastoi ratsukoiden kisamenestyksen. WBFSH puolestaan toimittaa näihin perustuen tilastoja sekä kantakirjojen keskinäisestä menestyksestä että yksittäisten jalostusoriiden jälkeläisten menestykseen perustuvan sijoituksen eri lajeissa.

Vuodesta 1992 WBFSH on järjestänyt vuosittain kv-mestaruuskisan jäsenkantakirjojensa parhaille nuorille hevosille koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa.[3]

Yhdessä WBFSH ja FEI ovat pystyneet tehokkaasti tukemaan erilaisia hevosten identifiointiin ja terveydenhuoltoon liittyviä muutoksia, kuten hevoskohtaisen tunnistenumeron, UELN:n, käyttöönottoa ja rokotuskäytäntöjen yhtenäistämistä.

Lisäksi WBFSH toimii aktiivisesti hevosjalostukseen ja sen tutkimukseen sekä tautiriskien vähentämiseen liittyvissä asioissa monin eri tavoin.[4] WBFSH on esimerkiksi saanut aikaan ohjeistuksen pakastesperman laadulle ja käytännöille[5], johon sen jäsenkantakirjat ovat sitoutuneet. Se pyrkii myös luomaan standardit hevosten röntgentutkimuksiin[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]