Viinapiru (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viinapiru on suomalainen dokumenttielokuva päihdeongelmaisten elämästä. Lyhytelokuva on kuvattu Joensuun kaupungissa. Ensimmäisestä lyhytelokuvasta Viinapiru (The Booze Devil) on tehty myös jatko-osa nimeltään Viinapiru 2: Kynnyksiä. Elokuvan ensi-ilta oli asunnottomien yö- tapahtuman yhteydessä 17.10.2016, ja heti sen jälkeen elokuva julkaistiin Youtubessa. Lyhytelokuva soveltuu hyvin käytettäväksi koulujen opetusmateriaalina sekä osana opinnäytetöitä ja luentoja. Elokuva on mahdollista katsoa englanninkielisillä ja venäjänkielisillä tekstityksillä Youtubesta.

Alkuidea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runollinen Viinapiru-elokuva antaa "äänen äänettömille". Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä tuskan ja kaipuun tunteiden vuorotellessa. Sen sijaan, että kysyttäisiin miksi juot ja kuinka paljon, voitaisiin kysyä minkälainen tarina juomisen taakse kätkeytyy. Lyhytelokuvan tavoitteena on tuoda ihmisten yleiseen tietoisuuteen päihdeongelmaisten ihmisten elämän todellisuudet. Viinapiru lyhytelokuvassa nostetaan vahvasti esille, ettei päihdeongelma ole kenenkään omakohtainen valinta, vaan päihderiippuvuus on sairaus siinä missä fyysisetkin sairaudet.

Prosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytelokuvan tekeminen aloitettiin toukokuussa 2016 tutustumalla käsikirjoituksen tekemiseen osallistujien omakohtaisista kokemuksista. Kesäkuussa 2016 käsikirjoituksen työstäminen jatkui ja osallistujat tutustuivat draamankaariin ja nukketeatterimetodeihin. Heinäkuussa osallistujien omakohtaiset tarinat koottiin yhteen ja aloitettiin tarinan analysoiminen sekä rakentaminen kokonaisuudeksi. Prosessin aikana etsittiin "isoa tarinaa", jonka julkituonnin tavasta päätettiin yhteisesti. Elokuussa "iso tarina" valmistui. Syyskuussa koko projekti saatiin päätökseen ja käsikirjoitusta alettiin tuottaa lyhytelokuvan muodossa. Projektiin haettiin rahoitusta Joensuun KAKE (Kaupunkikeskustan kehittämishanke)-hankkeen kautta, joka perustuu Euroopan sosiaalialan rahoitukseen. Joensuun kaupunki on toiminut rahoittajana hankkeessa. Soroppi ry on toiminut elokuvan päätuottajana.

Henkilöt, jotka lähtivät projektiin mukaan, ovat heittäytyneet ennakkoluulottomasti lyhytelokuvan tekemiseen mukaan, vaikkakin aiheesta tavallisesti vaietaan, eikä siitä ole tunnistettavissa olevana yksityishenkilönä helppo puhua avoimesti.

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aki Hietala ... Tuhma hauva
  • Markku Karhu ... Kolmen tölkin karhu
  • Seppo Turunen ... Dynamiitti-Seppo
  • Seppo Timonen (näyttelijä/ Joensuun kaupunginteatteri) ... Viinapiru
  • Kristian Auvinen ... Krisu
  • Ilkka Korpelainen ... Ilkka

Nettimenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäistä osaa on katsottu 29.11.2017 mennessä noin 100 000 kertaa. Toista osaa on näytetty noin 33 000 kertaa.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soroppi ry:n hankehakemus, 25.05.2016 (julkaisematon lähde)

Pekkanen Matleena, Meiltä meille, Kansalaistoimijalähtöistä kaupunkikehittämistä Joensuussa, Lasermedia Oy Joensuu, 2017.