Veijarin testamentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veijarin testamentti
Campbell's Kingdom
Alkuperäisteos
Kirjailija Hammond Innes
Kieli englanti
Genre jännitysromaani
Suomennos
Suomentaja Risto Kalliomaa
Kustantaja Nide
Julkaistu 1953
Sivumäärä 308
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Veijarin testamentti (Campbell's Kingdom, 1952) on Hammond Innesin jännitysromaani.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan kertoja Bruce Campbell Wetheral on juuri palannut sodasta vakuutusyhtiön virkailijaksi; hän on saanut Lontoon parhaalta lääkäriltä kuolemantuomion vatsasyövän vuoksi: hänellä on vain kuusi kuukautta elinaikaa. Hänen luokseen tulee asianajaja joka tuo hänen äidinisänsä testamentin; se käsittää suuren öljyvaltauksen, Campbellin Kuningaskunnan Kalliovuorilla. Alueelle halutaan rakentaa pato joka hukuttaisi sen; siitä tarjotaan kohtuuhinta, mutta sen muuttaminen rahaksi veisi kuusi kuukautta. Wetrheral saa testamentin mukana suorasukaisen kirjeen isoisältä - ja hylkää tarjouksen; hän lähtee siirtolaiseksi Kanadaan.

Häntä ahdistellaan lujasti myymään; vanha kaivosmagnaatti Roger Fergus joka oli isoisän vanha ystävä, luouttuaa Wetheralille kaivostusoikeudet takaisin; ne annettiin hänelle vakuutena poraushankkeeseen sijoitetuista rahoista mutta kuolemaa tekevänä hän ei välitä rahasta - mutta myös kuolemaantuomittuun ystävänsä jälkeläiseen hän ihastuu todella.

Wetheral saa ystäviä ja vihollisia; paikallinen väestö vihaa ukko Campbellia koska hän on heidän mukaansa petturi: miehet viliintyivät ensi havainnoista ja ostivat kaikki vuorenhuiput ennen kuin koeporaus oli selvä - ja poraus kilpistyi basalttipankkoon. Vanhoilta miehiltä meni kaikki säästöt aivan omaa varomattomuuttaan - ja he syyttävät ukkoa. Ukko kuoli ennen kuin sai rahat kokoon vahvempaan poraan; Wetheral onnistuu - vastapelaajien laittomuuksiin menneestä estelystä huolimatta - saamaan raskaan poratornin ja miehet Kuningaskuntaan eli porausalueelle; nyt työ menee kilpajuoksuksi jonka he häviävät täpärästi: pato valmistuu odotettua nopeammin ja torni jää veden alle; sen mukana jää pohjaan myös kaasuesiintymään osumisesta todistava porausputki.

Kuitenkin selviää että pato on tehty vanhentuneesta sementistä ja alkaa sortua; Wetheral vaarantaa henkensä ja laskeutuu jarruilla hissirataa pitkin varoittamaan patotyömaata;. Hänen päävihollisensa Peter Trevedian yrittää estää, mutta Wetheral turvautuu pistooliin ja pysäyttää hänet. Nyt hän varoituslaukauksen avulla ajaa padonrakentajat turvaan. Trevedian ei usko vaaraa ja lähtee hissillä takaisin Kuningaskuntaan, mutta pato sortuu ja Trevedian saa surmansa. Padonrakentajat rakentavat Wetheralille oman talon kiitoksenaan henkensä pelastamisesta. Nyt paljastuu että padonrakennus oli suuri huijaus, ja poratornin jäännökset, erityisesti kaasunpaineen ulos työntämä porausputki, kertovat poraajien osuneen kaasusuoneen.

Ilmeisesti välissä ollutta oikeudenkäyntiä ei kerrota; pääjuonittelija, vanhan jo kuolleen kaivosmagnaatin kelvoton poika Henry Fergus häviää jutun; porausurakoitsija joka on vaarantanut koko omaisuutensa saa uuden tornin ja autot tilalle; loppuluvussa sanotaan että poraukset alkavat kevään tullen nyt kun esiintymästä on varmuus.

Tarina loppuu siihen kun Wetheral saa uudessa talossaan kirjeen Lontoosta: hänen epätoivoinen kamppailunsa aikaa vastaan onkin voittanut syövän: kasvain on poissa! Nyt hän suunnittelee uuden porauksen alkua.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.