Vaietut arktiset sodat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaietut arktiset sodat on NTRNZ median tuottama historiadokumenttisarja, joka on noussut laajimmalle levinneeksi suomalaiseksi dokumenttisarjaksi koskaan. Sarjan esitysoikeudet on myyty yli sataan maahan. The Walt Disney Company osti sarjan oikeudet jo ennen sen valmistumista. Ensimmäisten joukossa sarjan ostivat myös RTL, Al Jazeera sekä National Geographic. Sen ostajiin kuuluvat myös mm. BBC sekä australialainen SBS.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Teemu Hostikka ja Anna-Reeta Eksymä. Sarja voitti parhaan historiadokumenttisarjan pääpalkinnon vuoden 2022 tv- ja mainostuotantojen World Media Festivalilla, ja oli samana vuonna finalisti Berlin International TV Series Festivalilla. Sarja oli Vuoden asiaohjelma- ja dokumenttisarja -finalisti myös Kultainen Venla 2022 -gaalassa .

Toisen maailmansodan vähiten tunnetuista tapahtumista kertova Vaietut arktiset sodat avaa arktiset sotatapahtumat ennennäkemättömällä tavalla. Sarjan kuusi jaksoa paljastavat vähälle huomiolle jääneen kokonaiskuvan sekä lukemattomia tuntemattomia yksityiskohtia sodan tapahtumista pohjoisessa. Keskiössä on suurvaltojen taistelu siitä, kuka saa alueen ja sen luonnonvarat haltuunsa. Uutta tietoa ja näkökulmia tapahtumiin tarjoavat lukuisat kansainväliset asiantuntijat, käynnissä olevat kenttätutkimukset sekä vasta avautuneet arkistot ja osin ennennäkemätön kuvamateriaali.

Sarjaa on Suomen Yle TV1:n ensi-iltansa jälkeen esitetty kaikissa Pohjoismaissa. Kaikkiaan sarja on levinnyt ympäri maailman kattaen lähes kaikki Euroopan maat, Lähi-idän, Etelä-Korean ja Kiinan sekä koko Latinalaisen Amerikan.

Sarjan kertojaäänenä toimii suomalaisnäyttelijä Peter Franzén.

Sarjan toinen tuotantokausi julkaistaan 2024. Se käsittelee kylmän sodan vuosia ja tapahtumia arktisella alueella.