Uimaopettaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uimaopettaja
Toimiala liikunta ja urheilu
Koulutus Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto
Työpaikka uimahalli
Lähinimikkeitä uintiopettaja

Uimaopettaja on vähintään 18 vuotta täyttänyt, asianmukaisen koulutuksen saanut, pätevä, ammatti- ja vesipelastustaitoinen henkilö, joka on koulutettu opettamaan eri ikäisille ihmisille uimataitoa ja sitä kautta uimaan.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry eli SUH vastaa pätevien uimaopettajien kouluttamisesta, uinnin oppisisällön kehittämisestä, oppimateriaalin luomisesta ja tuottamisesta. Liiton tehtävänä on myös uimaopetustoiminnan kaikinpuolinen kehittäminen ja edistäminen valtakunnallisella tasolla.


Uimaopettajan jatkokurssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(koulutusuudistuksen myötä poistunut SUH:n kurssivalikoimasta 2007)

Uimaopettajan jatkokurssilla kouluttaudutaan uimaopettajan ammattiin. Kurssi on tarkoitettu uimaopettajan peruskurssin käyneille. Kurssilla syvennetään peruskurssilla saatuja tietoja ja taitoja mm. uintitekniikoiden opettamisessa ja hengenpelastuksessa. Kurssilla tutustutaan myös aikuisten uinninopetukseen ja uimahallin henkilökunnan työtehtäviin sekä uimahallin turvajärjestelyihin.

SUH edellyttää uinninvalvojilta ja uimakoulujen vastaavilta opettajilta tätä kurssia peruskoulutuksena.

Kurssin aikana suoritetaan uinninvalvojan testiuinti, joka on yksi edellytyksistä kurssin hyväksyttyyn suorittamiseen.


Uinninvalvojan testiuinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Ei sisälly nykymuotoiseen uimaopettajakurssin sisältöön)

Pelastushyppy + 25 m pelastusuinti ja 10 m pituussukellus uinnista + 15 m vapaavalintainen uintityyli. Päätyseinään kosketuksen jälkeen kolme peräkkäistä syvyyssukellusta 4 metristä, joista kahdella ensimmäisellä nostetaan esine pohjasta ja kolmannella sukelluksella Helly -nukke ylös (4 m allas) / 6 peräkkäistä sukellusta kahdesta metristä, kuudentena Helly-nukke. Seuraavana 50 m samankokoisen pelastettavan kuljetusuinti/Helly-nuken kuljetus.

Aikaa testin hyväksyttyyn suoritukseen on 3 minuuttia ja 40 sekuntia, aika on sama olipa testin suorittaja mies tai nainen. Uimalasien käyttö testissä on kielletty.

Käytännön toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uimaopetustoiminnan käytännön toteuttajina ovat Suomessa kunnat, jotka järjestävät opetuksen kannalta tarkoituksenmukaiset olosuhteet kuntoon - liikuntalaki velvoittaa kunnat siihen - ja palkkaavat vain koulutettuja uimaopettajia hoitamaan tätä tehtävää SUH:n suositusten mukaisesti.

Koululaitos on Suomessa ratkaisevassa asemassa koululaisten uimataidon kehittämisessä. Oleellisen tärkeää koko toiminnan kannalta on ollut se, että 1970 -luvulla vähitellen kehittyi kokonaan uusi ammattikunta - päätoimiset koulujen uimaopettajat. Nämä uimaopettajat ovat yleensä joko kunnan liikunta- tai koulutoimen palkkaamia vakituisia työntekijöitä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]