Klassikon lukio (Turku)

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Turun klassikon lukio)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun klassikon koulun ja lukion rakennus

Turun Klassikon lukio on yksi Turun viidestätoista lukiosta. Samoissa tiloissa toimii yläaste, Klassikon koulu. Lukiolle ei ole annettu erityistä opetustehtävää, mutta perinteet ja klassisen kulttuurin vaaliminen ovat osa koulun jokapäiväistä toimintakulttuuria [1].

Turun Klassikon lukio sijaitsee Linnankadun ja Eskelinkadun kulmassa VII kaupunginosassa keskustassa. Tällä paikalla on toiminut koulu aina vuodesta 1887 asti, jolloin paikalla sijaitsi Turun Suomalainen Lyseo.

Erityispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klassikon lukiossa vaalitaan perinteistä ja länsimaista klassista kulttuuria. Tämä näkyy useina aiheeseen liittyvinä kursseina sekä runsaana latinan kielen opetuksena; lukiossa on mahdollista suorittaa latinan kielen ylioppilastutkinto.

Lukion historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ja samalla koko maakunnan ensimmäinen oppikoulu perustettiin 19. maaliskuuta 1879. Tämä yksityinen koulu sai nimekseen Turun Suomalainen Lyseo, ja sen tehtävänä oli vaalia länsimaista klassillista kulttuuriperintöä. 1883 perustettiin Turun Suomalainen Valtiolyseo ja samalla yksityislyseo lakkasi ottamasta uusia opiskelijoita. 1887 lyseot sulautuivat ja muodostivat Turun Suomalaisen Lyseon, ja samalla uusi koulu siirtyi Linnankadun ja Eskelinkadun kulmaan. Kun reaaliosasto oli erotettu erilliseksi kouluksi, vastasi Turun Suomalainen klassillinen lyseo (1903), myöhempi Turun klassilinen lyseo (1950) yksin perinteisestä tehtävästään. Ensimmäisten tyttöjen tultua kouluun 1972 muodostui Turun klassillinen yhteislyseo. Peruskoulujärjestelmän noudattama tapa nimittää koulu muun kuin tarkoitusperän mukaan pakotti Klassikon ottamaan nimet Eskelin koulu ja lukio vuonna 1976. Täyttäessään 100 vuotta vuonna 1979 koulu sai takaisin nimen Turun Klassikon lukio, ja yläasteesta tuli Klassikon koulu.

Turun Klassikot ry.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Klassikot ry. on Klassikon koulun ja lukion entisten oppilaiden yhdistys, joka perustettiin helmikuun 13. päivä 1963. Sen tarkoitus on toimia entisten oppilaiden keskinäisenä yhdyssiteenä sekä työskennellä koulun ja sen oppilaiden ja etenkin latinan kielen opetuksen hyväksi. Yhdistys on mm. jakanut stipendejä hyvästä latinan taidosta. 1970-luvulla peruskoulu-uudistuksen yhteydessä yhdistys taisteli latinan kielen aseman säilyttämiseksi koulun opetuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun Klassikon lukion www-sivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun kaupunki: Turun Klassikon lukio Turun Klassikon lukion www-sivut