The Handwriting upon the Wall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Handwriting upon the Wall

The Handwriting upon the Wall on englantilaisen poliittisen pilapiirtäjä James Gillrayn tunnetuimpia teoksia. Sen kerrotaan huvittaneen Napoleonia suuresti. [1] Kuva parodioi Belsassarin pitoja.

Kuvan aiheena ovat Englantiin tehtävän maihinnousun suunnitelmat; esillä on juhlapöytä, jossa istuvat sekä Napoleon että hänen ensimmäinen puolisonsa Josephine; Josephine on kuvattu todellisesta olemuksestaan poiketen hyvin lihavana ja juo ketjussa maraschinolikööriä. Pöydässä on "englantilaisia herkkuja" eli pyhän Jamesin hovi, Englannin pankki ja Lontoon Tower leivonnaisina sekä kuningas Yrjö III:n pää "vanhan Englannin pihvinä".

Napoleon on juuri alkamassa syömistä kun taustan seinälle ilmestyvät tulikirjaimin Danielin kirjan sanat "MENE MENE TEKEL UPHARSIN" (suomeksi "Punnittu, punnittu, köykäiseksi havaittu") ja vaaka, jossa kuninkuus painaa enemmän kuin vallankumouksen despotismi.

Josephinen takana seisovat Napoleonin sisaret thermidorin ajan tyyliin kevyesti puettuina, rinnat paljaina, ja Napoleonin takana kolme hänen koomisesti piirrettyä verisiä miekkoja kantavaa karhunnahkalakkista kaartilaistaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aubry: Ranskan suuri vallankumous, osa 2

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]