TPI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

TPI (Test Process Improvement) on tietojärjestelmien testausprosessin kehittämismetodologia, jolla arvioidaan organisaation tai projektin testausprosessin kypsyyttä. Mallin avulla voidaan analysoida testausprosessin nykytila – sen heikkoudet ja vahvuudet. TPI-malli auttaa myös määrittelemään tavoitteita testausprosessin parantamiselle ja tuottamaan suunnitelman tavoitteisiin pääsemiseksi.

TPI:n elementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TPI:n alkuperäisiä elementtejä ovat avainalueet (key areas), kypsyystasot (maturity levels), tarkistuspisteet (checkpoints) ja parannusehdotukset (improvement suggestions). TPI NEXT -versioon on lisätty klusterit (clusters) ja mahdollistajat (enablers). TPI-mallissa testausprosessia tarkastellaan 16 eri näkökulmasta, joita kutsutaan avainalueiksi:

  1. Sidosryhmien sitoutuminen
  2. Osallistumisaste
  3. Testausstrategia
  4. Testiorganisaatio
  5. Kommunikaatio
  6. Raportointi
  7. Testausprosessin hallinta
  8. Arviointi ja suunnittelu
  9. Mittaaminen
  10. Virheiden hallinta
  11. Dokumenttien hallinta
  12. Metodien käyttö
  13. Testaajien ammattimaisuus
  14. Testitapausten suunnittelu
  15. Testaustyökalut
  16. Testiympäristö

Kukin avainalue saattaa olla eri kypsyystasolla. Kypsyystasoja TPI:ssä on neljä: alkutaso, hallittu, tehokas ja optimoitu. Malli mahdollistaa vaiheittaisen etenemisen alkutasolta optimoidulle. Jokainen kypsyystason ja avainalueen yhdistelmä on jaettu tarkistuspisteisiin. Eri avainalueiden tarkistuspisteistä on muodostettu klustereita, jotka osoittavat mitä asioita tulisi kehittää samaan aikaan. Näin ollen jokainen klusteri muodostaa yhden parannusaskeleen. TPI-analyysin tuloksena saadaan myös parannusehdotukset, jotka koskevat itse testausprosessin kehittämistä kohti suurempaa kypsyystasoa. Mahdollistajat puolestaan osoittavat missä testausprosessi ja muut ohjelmistokehityselinkaaren (SDLC) prosessit voivat hyötyä toisistaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TPI-metodologia kehitettiin 1990-luvun loppupuolella Capgemini-konserniin kuuluvan Sogetin Hollannin yksikössä. Ensimmäinen kirja Test Process Improvement – A practical step-by-step guide to testing julkaistiin 1998. Kirjan kirjoittivat Sogetin testauskonsultit Tim Koomen ja Martin Pol. 2009 TPI:stä julkaistiin paranneltu versio nimeltä TPI NEXT ja kirja TPI NEXT – Business Driven Test Process Improvement. Suurimmat syyt uuden version julkaisemiseen olivat halu korostaa testauksen liiketoimintalähtöisyyttä ja tarve tehdä mallista joustavampi, jotta sitä voitaisiin käyttää myös esimerkiksi ketteriä ohjelmistokehitysmenetelmiä soveltavissa tietojärjestelmäprojekteissa ja organisaatioissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • van Ewijk, Alexander; Linker, Bert; van Oosterwijk, Marcel; Visser, Ben; de Vries, Gerrit; Wilhelmus, Loek & Rik Marselis: TPI NEXT Business Driven Test Process Improvement. ’s-Hertogenbosch: UTN Publishers, 2009. ISBN 90-72194-97-7.