Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry on suomalainen mehiläishoitoa ja siihen liittyvää toimintaa harjoittavien yhdistysten ja yhteisöjen kattojärjestö. Liitto kehittää mehiläishoitotaitoa ja kannattavaa mehiläistaloutta, turvaa viljely- ja luonnonkasvien pölytystarvetta, järjestää alan koulutusta ja tuottaa materiaaleja. Liitto tarjoaa myös tietoa mehiläisistä, niiden hoidosta sekä hunajasta ja muista mehiläistalouden tuotteista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1909 perustettiin Suomen Siipikarjan- ja Mehiläishoito Yhdistys, joka järjesti säännöllisesti mehiläishoidon kursseja. Yhdistys lakkautti toimintansa varojen puutteen vuoksi vuonna 1918.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto perustettiin vuonna 1916. Yhdistys otti äänekannattajakseen Mehiläinen-lehden, jota ryhdyttiin julkaisemaan samana vuonna. Senaatti hyväksyi liiton vuonna 1917.

Liiton toiminta lopetettiin taloudellisten vaikeuksien ja yhteisten asioiden hoitamisten hankaluuksien vuoksi vuonna 1930. Suomen Siipikarjanhoitajain Liitto otti mehiläishoidon edistämisen osaksi toimintaansa ja jatkoi myös Mehiläinen-lehden julkaisemista.

Vuonna 1945 maatalousministeriö esitti koko maata käsittävän mehiläishoidollisen järjestön perustamista. Samana vuonna päätettiin Mehiläishoitajain Keskusliiton (MeKeli) perustamisesta). Vuonna 1946 alkoi ilmestyä Mehiläistalous-lehti, joka jatkoi Mehiläisen perinnettä.

Vuonna 1957 otettiin käyttöön Kuningatar-hunajapakkaus, ja kaksi vuotta myöhemmin Helsingissä avattiin oma hunajamyymälä.

1960-luvulla MeKelin jäsenistö riitaantui. Sen vuoksi osa mehiläishoitajista perusti Suomen Mehiläishoitajien Keskusjärjestö SuMe r.y:n vuonna 1966.

Liitot yhdistyivät vuonna 1983.[1] Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML herätettiin henkiin alkuvuodesta 1984.

Paikallisyhdistykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Mehiläishoitajain Liiton paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia koulutuksia ja tapahtumia. Tärkeä osa toimintaa on muiden tarhaajien tapaaminen ja kokemusten vaihtaminen. Paikallisyhdistykset ovat SML:n jäseniä ja henkilöjäsenet paikallisyhdistysten jäseniä. Oman yhdistyksen voi valita asuinpaikan tai esimerkiksi pesien paikan mukaan. Joillakin alueilla toimii useampia yhdistyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mehiläishoitajat
  • Henkilöt vaihtuvat, mehiläishoito jatkuu: Mehiläishoidon järjestötoimintaa Suomessa 100 vuotta[2]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Peltotalo: Henkilöt vaihtuvat, mehiläishoito jatkuu: Mehiläishoidon järjestötoimintaa Suomessa 100 vuotta.. Suomen Mehiläishoitajain Liitto, 2017. ISBN 978-951-95698-6-4.
  2. Pekka Peltotalo: Henkilöt vaihtuvat, mehiläishoito jatkuu: Mehiläishoidon järjestötoimintaa Suomessa 100 vuotta. Suomen Mehiläishoitajain Liitto, 2017. ISBN 978-951-95698-6-4.