Rocket Lab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rocket Lab on avaruustoiminta-alan yhtiö, joka on keskittynyt pienten kuormien laukaisuun Maan kiertoradalle. Perinteisesti pienet hyötykuormat kuten nanosatelliitit laukaistaan isompien hyötykuormien ohessa, jolloin ne ovat esimerkiksi aikataulun ja kiertoradan suhteen toissijaisessa asemassa.

Rocket Labin perusti vuonna 2006 sen nykyinen CEO ja CTO Peter Beck. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa, mutta muiden muassa laukaisukeskus on Uudessa-Seelannissa.[1] Laukaisukeskus Rocket Lab Launch Complex 1 avattiin virallisesti 2016.

Yhtiön ensimmäinen kantoraketti Electron kykenee laukaisemaan 150 kg:n kuorman 500 km SSO:lle. Kaksivaiheinen raketti käyttää molemmissa vaiheissa yhtiön kehittämää Rutherford-rakettimoottoria, jonka ajoaine on LOX/RP-1. Erityistä uutta moottoreissa on sähkömoottoritoimiset pumput. Raketin lennon aikana jo tyhjenneet akut tiputetaan kyydistä. Rocket Lab kehittää Electron-raketin ensimmäisen vaiheen talteenottoa; marraskuussa 2020 onnistui ensimmäisen kerran hallittu laskeutuminen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rocket Labin perusti vuonna 2006 Peter Beck.

Laukaisukeskus Rocket Lab Launch Complex 1 avattiin virallisesti 26. syyskuuta 2016 UTC.

Rocket Labin ensimmäinen raketti oli Atea-1, kerran laukaistu suborbitaalinen luotainraketti.[2] Laukaisu 20. marraskuuta 2009 onnistui sinänsä testinä, mutta raketin lentokorkeus jäi epävarmaksi.[2] Yhtiön oman arvion mukaan se saavutti avaruuden 100 km:n rajan mutta mitattua varmennusta tälle ei saatu.[2] Tämän jälkeen yhtiö alkoi kehittämään Electron-rakettia. Alun alkaen sen ensilento oli tarkoitus olla 2015 mutta koelento toteutui lopulta 25. toukokuuta 2017. Lennolla testattiin onnistuneesti ensimmäisen vaiheen toiminta, vaiheiden irrotus, toisen vaiheen sytytys sekä hyötykuormaa suojaavan nokkakartion irrotus. Raketti ei kuitenkaan saavuttanut kiertorataa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Video: Uuden Seelannin rakettilaukaisuasema valmistuu – tulossa maailman vilkkain laukaisukeskus www.tiedetuubi.fi. Arkistoitu 20.10.2016. Viitattu 19.10.2016.
  2. a b c d Chris Gebhardt: Rocket Lab’s Electron conducts inaugural flight from New Zealand | NASASpaceFlight.com www.nasaspaceflight.com. Viitattu 26.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]