Rima (urheiluväline)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stefan Holm ylittämässä rimaa korkeushypyssä Osakan MM-kilpailuissa 2007.

Rima on korkeus- ja seiväshypyssä käytettävä yleisurheilun kilpailusääntöjen mukainen merkkikeppi, jolla mitataan sitä kuinka korkealle kilpailijat pystyvät hyppäämään. Kilpailijoiden on tarkoitus hypätä vaakasuoraan asetetun riman yli pudottamatta sitä. Rimaa nostetaan korkeammalle jokaisella kierroksella niin kauan kuin joku pääsee sen yli. Rima valmistetaan lujitemuovista tai muusta sopivasta aineesta, ei kuitenkaan metallista.

Päitään lukuun ottamatta pyöreän riman pituus on korkeushypyssä 4 metriä (±2 cm) ja seiväshypyssä 4,5 metriä (±2 cm). Riman halkaisija on 30 millimetriä (±1 mm) ja suurin sallittu paino korkeushypyssä 2 kiloa ja seiväshypyssä 2,25 kiloa. Riman päissä on 15–20 cm pitkä 30–35 mm leveä pohjaltaan suora osa, jonka varaan rima asetetaan kannatintelineille. Telineillä olevan riman suurin sallittu painuma on 2 cm korkeushypyssä ja 3 cm seiväshypyssä. Korkeushyppyriman joustavuuden pitää olla sellainen, että ripustettaessa sen keskelle kolmen kilon paino, se taipuu korkeintaan 7 senttiä; seiväshyppyriman vastaava taipuma saa olla korkeintaan 11 senttiä.

Päinvastaisella tavalla rimaa käytetään limbo-tanssissa, jossa kilpailijat pyrkivät alittamaan mahdollisimman matalalle asetetun riman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]