Richard Faltin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee suomalaisen kirurgian uranuurtajaa. Hänen isästään, säveltäjä Richard Faltinista kertoo artikkeli Richard Faltin vanhempi.
Richard Faltin asepuvussa vuonna 1916.

Richard Wilhelm Gottlieb Faltin (28. lokakuuta 1867 Viipuri – 23. elokuuta 1952 Helsinki) oli suomalainen kirurgi ja eräs keskeisimpiä suomalaisen kirurgian kehittäjiä. Hän teki elämäntyönsä Kirurgisessa sairaalassa ja Suomen Punaisen Ristin johtotehtävissä. Faltin toimi kirurgian dosenttina 1902-1917 ja henkilökohtaisena ylimääräisenä professorina Helsingissä vuosina 19171935 johtaen ns. propedeuttisen kirurgian osastoa. Kirurgina Faltin oli hyvin laaja-alainen, mutta harrasti erityisesti plastiikkakirurgiaa, traumatologiaa ja leukakirurgiaa. Hän oli Suomen Kirurgiyhdistyksen perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja vuosina 19261930. Faltinille tarjottiin 30-luvun alussa ylilääkärin virkaa uudessa Suomen Punaisen Ristin sairaalassa, jota hän oli ollut suunnittelemassa, mutta hän kieltäytyi tarjouksesta mm. ikäänsä ja terveydentilaansa vedoten. Tätä päätöstä hän kuvailee myöhemmin katuneensa.

Faltin työskenteli Suomen Punaisen Ristin sotakirurgina Venäjän−Japanin sodan aikana Mantšuriassa, ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjällä sekä Etiopiassa vuosina 1935−1936. Näillä sotakomennuksillaan hän keskittyi erityisesti vaikeiden raajavammojen ja leuka- ja kasvovammojen kirurgiaan. Vielä talvi- ja jatkosodankin aikana Faltin toimi sotasairaalan leukakirurgisen osaston esimiehenä, alkuun Vaasassa ja sittemmin Helsingissä, Punaisen Ristin Sotasairaalassa. Faltin toimi niinikään armeijan neuvoa-antavana kirurgina, suorittaen useita tarkastusmatkoja kenttä- ja sotasairaaloihin ja kirjoittaen käytännöllisiä sotakirurgian oppaita ja artikkeleita. Hän oli marsalkka Mannerheimin ikä- ja koulutoveri ja kuului tämän lähimpiin ystäviin. Sotilasarvoltaan Faltin oli lääkintäeversti (1941) ja hänen sanottiin olevan Suomen armeijan vanhin sotilas.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mitt liv. Helsingfors 1961.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]