Revenge (1577)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Englannin kuninkaallisen laivaston kaljuunasta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Revenge
Aluksen vaiheet
Rakentaja Deptfordin telakka
Laskettu vesille 1577
Poistui palveluskäytöstä vallattu 1. syyskuuta 1591
Loppuvaihe haaksirikkoutunut pian valtauksen jälkeen
Tekniset tiedot
Uppouma 440 bm
Pituus 42,67 m (köli)
Miehistöä 260
Aseistus
Aseistus 46 tykkiä

Revenge oli Englannin kuninkaallisen laivaston vuonna 1577 vesillelaskettu 46-tykkinen kaljuuna.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus valmistettiin Deptfordin telakalla, missä rakennustöistä vastasi Matthew Baker. Se laskettiin vesille 1577.[1]

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus osallistui vuonna 1587 Sir Francis Draken johtamaan Cadiziin tehtyyn hyökkäykseen, jonka aikana tuhottiin runsasti Englannin maihinnousua varten kerättyä materiaalia. Drake siirsi alkuvuodesta 1588 lippunsa Elizabeth Bonaventurelta Revengelle. Alus osallistui 29. heinäkuuta Espanjan voittamattoman Armadan tuhoamiseen.

Vuonna 1589 alus oli edelleen Draken lippulaivana, kun hän yritti nousta maihin Portugalissa. Aluksen päällikkönä oli vuonna 1590 Sir Martin Frobisher operaatiossa Espanjan rannikolle etsittäessä aarresaattueita.

Sir Richard Grenville oli 1591 päällikkönä, kun alus etsi Espanjan Etelä-Amerikasta tulevia saattueita. Se joutui elokuussa Azoreilla Espanjan Alonzo de Bazánin komentaman laivaston yllättämäksi. Grenvillen miehistöstä useat olivat sairaina maissa, joten hän päätti odottaa heidän saapumistaan alukselle. Taistelu alkoi 31. elokuuta, mutta viidentoista tunnin tykistötaistelun jälkeen espanjalaiset hyökkäsivät alukseen. Osasto kuitenkin lyötiin takaisin.

Aamulla 1. syyskuuta Revenge oli ilman mastoja ja sen ruumassa oli kuusi jalkaa vettä. Aluksen 250 miehistöstä ainoastaan kuusi oli haavoittumatonta. San Bernabén miehistö lopulta valloitti Revengen. Grenville kuoli saamiinsa vammoihin kaksi päivää myöhemmin. Espanjan laivasto joutui paluumatkalla myrskyyn, jolloin Revenge upposi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]