QF 2 naulan Mk VIII

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

QF 2 naulan Mk VIII oli Britannian kuninkaallisen laivaston 40 millimetrin ilmatorjuntatykki.

Laivasto havaitsi nopeasti ampuvan moniputkisen lähitorjunta-aseen tarpeen. Aseen suunnittelu alkoi vuonna 1923 ja se pohjautui edeltäneeseen QF 2 naulan Mk II -tykkiin. Etuna työssä oli se, että ensimmäisen maailmansodan aikaisissa varastoissa oli runsaasti 2 naulan tykin ammuksia. Rahoituksen puutteiden vuoksi suunnitellut aseet saatiin käyttöön vasta 1930-luvulla.

Ensimmäiset asennukset olivat 11,8 - 17,35 tonnia. Kahdeksanputkiset Mark V ja Mark VI asennukset soveltuivat risteilijöihin ja niitä suurempiin aluksiin. Vuodesta 1935 alkaen toimitettiin neliputkista VII asennusta, joka oli puolet kahdeksanputkisesta asennuksesta. Neliputkinen asennus soveltui hävittäjiin ja niitä suurempiin aluksiin. Moniputkiset asennukset vaativat neljä erilaista asetta ja niitä kutsuttiin lempinimellä Chicago Piano.

Yksiputkiset manuaalinen Mark VIII ja sähkötoiminen Mark XVI olivat myös laajalti käytössä. Niitä sijoitettiin pääasiassa keveisiin saattajiin kuten korvetteihin ja rannikkopuolustusaluksiin kuten moottoritykkiveneisiin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:QF 2-pounder naval gun#QF 2-pounder Mark VIII