Pyramido

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyramido
Pelaajia 2 –5
Ikäsuositus 6+
Pelin kesto 30–45 min
Monimutkaisuus keskitasoa
Strategisuus keskitasoa
Satunnaisuus korkea

BoardGameGeek

Pyramido on muinaisen Egyptin aikaan sijoittuva aarteenetsintäpeli.

Upporikas, mutta valitettavasti hieman huolimaton faarao on elämänsä aikana kerännyt lukuisia aarteita eri maista ja kätkenyt ne pyramideihinsa suojaan varkailta. Hän ei kuitenkaan nyt valitettavasti ole enää varma, minne hän on mitäkin kätkenyt!

Mutta ehkäpä hänellä on onnea matkassa ja pelaajat apuna aarteiden etsimisessä.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1 pelikotelo (johon aarteet kätketään)
  • 1 pelialusta
  • 47 pyramidia (punaisia, keltaisia ja sinisiä)
  • 48 aarrekorttia (1–4 pisteen arvoisia)
  • 48 pelimerkkiä
    • 12 aarremerkkiä
    • 36 tyhjää merkkiä

Valmistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korteissa on kolme erilaista selkäpuolta, "1", "2" ja "3". Kortit lajitellaan numeroiden mukaan omiin pinoihinsa. Kaikki kolme pinoa sekoitetaan hyvin ja pinot laitetaan vierekkäin pöydälle (kuvapuoli alaspäin).

Pelimerkit jaetaan aina ennen jokaista uutta peliä pelikoteloon uuteen järjestykseen.

Pelialusta (ja pelikotelo) on jaettu 12 neliömäiseen kenttään, joissa on jokaisessa neljä pyramidin paikkaa. Kaikki pelimerkit asetellaan pelikoteloon. Aarremerkkejä pelikoteloon laitettaessa voi valita ainoastaan sen, mihin kunkin kentän neljästä paikasta aarremerkin laittaa (kuvapuoli ylöspäin). Jokaiseen neliömäiseen kenttään tulee siis yksi aarremerkki.

Joku peliin kuulumaton (siis se, joka ei osallistu peliin) asettelee pelimerkit pelikoteloon muiden näkemättä, mihin hän ne asettaa. Merkkien asettelun jälkeen laitetaan päälle pelialusta. Pyramidit jaetaan pelialustan päälle (jakaja ei kuulu peliin). Yksi pyramidin paikka (jossa ei ole aarremerkkiä) jää ilman pyramidia.

Aarteenetsintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen pino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pelaaminen aloitetaan ensimmäisen pinon aarrekorteilla (nuorempien pelaajien kanssa tämä voi olla myös ainut pelattava pino). Rohkein pelaaja saa aloittaa. Hänen jälkeensä vuoro kiertää myötäpäivään.

Ensimmäinen pelaaja paljastaa pinosta päällimmäisen aarrekortin. Kortti näyttää aarteen, jota hän etsii ja korttiin painettu luku osoittaa sen pistemäärän, jonka arvoinen aarre on, jos hän sen löytää. Pelaaja siirtää yhtä pyramidia tyhjään paikkaan.

Tämän jälkeen tulee pelissä kolme eri mahdollisuutta:

1. Pyramidin alta ei paljastunut aarretta: pelaaja saa siirtää seuraavaa pyramidia.

2. Pyramidin alta ei paljastunut sitä aarretta, jota etsittiin: Huono tuuri! Pelaajan pelivuoro on päättynyt ja vuoro siirtyy vasemmalla puolella olevalle pelaajalle, joka saa nyt yrittää löytää edeltäjänsä löytämättä jääneen aarteen.

3. Pyramidin alta löytyi se aarre, jota pelaaja etsi: Onnekas pelaaja saa pitää itsellään aarrekortin kuvapuoli ylöspäin edessään (aarremerkki jääpaikalleen pelialustalle). Pelaajan vuoro on myös päättynyt. Hänen vasemmalla puolellaan oleva pelaaja vetää nyt vuorostaan ensimmäisestä pinosta esiin päällimmäisen kortin ja yrittää löytää kortissa olevan aarteen.

Huom! Jos pelaaja vetää pinosta sellaisen aarrekortin, jonka aarre on jo näkyvillä, hän on onnekas ja saa aarrekortin heti itselleen. Vuoro siirtyy sitten tavalliseen tapaan seuraavalle pelaajalle.

Tähän tapaan pelaajat raivaavat tietään vuoron perään pyramidien maassa.

Toinen pino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun aarrekorttien ensimmäinen pino on käytetty loppuun, peli jatkuu edelleen ja otetaan esiin toinen korttipino. Toisella pelikierroksella etsitään aarteita ensimmäisen tapaan, mutta nyt jokaisen löydetyn aarteen jälkeen pelikoteloa siirretään yhdeksänkymmentä astetta (eli neljännes-kierros). Näin nähdään, kuka on todella hyvin painanut mieleensä aarteiden paikat (jos mukana on nuorempia pelaajia, näin ei ole pakko tehdä).

Aarrekorttien lisäksi on joukkoon sekoitettu tapahtumakortteja. Jos pelaaja saa vuorollaan tällaisen tapahtumakortin, hänen täytyy heti toimia kortin antaman ohjeen mukaan, paitsi jos kyseessä on aarrekorttien menetyksestä ja pelaajalla ei ole ainuttakaan, jolloin hän ei tietenkään menetä niitä. Toimittuaan kortin ohjeiden mukaisesti, se poistetaan pelistä.

Tapahtumakortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitä kunkin tapahtumakortin symboli tarkoittaa:

  • Hiekkamyrsky – raju hiekkamyrsky panee kaiken sekaisin: pelikoteloa kierretään puoli kierrosta ja pelaaja ottaa seuraavan kortin pakasta.
  • Lahja: Pelaajan on nostettava pyramideja niin monta kertaa, että joku aarre löytyy. Jokainen kanssapelaaja, jolla on yksi tai useampia kortteja tuosta aarteesta, joutuu antamaan yhden kortin tämän tapahtumakortin saaneelle pelaajalle.
  • Vaara – pelaajan on mainittava kaksi aarretta (sellaisia, jotka eivät juuri ole näkyvillä pelilaudalla) ja yrittää vetää vastaavat kortit pinosta. Jos pelaaja onnistui, hän saa pitää aarrekortit. Jos pelaaja ei onnistunut, täytyy hänen lahjoittaa yksi aarrekorteistaan jollekin kanssapelaajistaan.
  • Kangastus – pelaaja vetää oikealla puolella olevalta pelaajalta yhden aarrekortin. Jos pelaaja onnistuu löytämään kyseisen aarteen ilman virheitä pyramidien alta, hän saa pitää kortin. Jos ei, hän palauttaa kortin takaisin omistajalleen ja lahjoittaa vielä tälle jonkun omista aarrekorteistaan.
  • Aavikkopokeri – joku kanssapelaaja joutuu etsimään aarretta, jonka tämän kortin nostanut määrää. Jos hän onnistuu, hän saa vetää tämän kortin nostaneelta yhden aarrekortin (niin että näkee vain korttien selkäpuolet). Jos hän ei onnistu, saa tämän kortin nostanut ottaa yhden aarrekortin kanssapelaajalta.
  • "Peli on päättynyt" -kortti – tämä kortti esiintyy vain kolmannessa pinossa. Faarao on tyytyväinen, kun kaikki aarteet on löydetty. Heti kun tämä kortti vedetään pinosta, on peli päättynyt ja kaikki pelaajat laskevat aarrekorttiensa pisteet yhteen. Jos mukana on nuorempia pelaajia, tämän kortin voi ottaa pois pelistä.

Kolmas pino ja finaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun toisenkin pinon kaikki kortit on käytetty, otetaan esiin kolmas ja viimeinen pino.

Tällä finaalikierroksella on jokaisen aarrekortin arvo neljän pisteen arvoinen, ja jos joku ei tähän mennessä ole ollut oikein onnekas aarrekorttien saamisessa, voi nyt taidolla ja tuurilla ohittaa kaikki muut...

Jos pelissä on mukana 4 tai 5 pelaajaa, niin tilanne muuttuu entistä mielenkiintoiseksi, sillä jos joku nyt löytää arteen, jota hänen ei pitänyt löytää, hän karsiutuu pelistä pois. Jäljelle jäänet jatkavat peliä normaalisti toivoen, ettei heille käy samoin...

Kolmannessa pinossa on myös "peli on päättynyt" -kortti, jonka tultua esiin peli päättyy, vaikka pinoa olisi vielä jäljellä.

Pelin voittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli siis päättyy, kun joku saa kolmannesta pinosta "peli on päättynyt" -kortin tai (jos pelissä on 4 tai 5 pelaajaa) karsiutuu löydettyään väärän aarteen.

Jokainen laskee keräämiensä aarteiden yhteispistemäärän korteista ja se, joka on saanut eniten pisteitä, on voittaja!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pyramidon ohjekirja