Piasa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piasa
Luolamaalaus Piasasta
Luolamaalaus Piasasta
Ominaisuudet
Asuinpaikka Mississippi-joen jyrkänteet
Kansanperinne
Suhteet

Piasa on intiaanien myyttinen olento. Sen kuva on luolamaalauksena Missisippi-joen eräällä jyrkänteellä. Sen alkuperäinen sijainti oli Madison Countyssa, Illinoisissa nykyisessä Altonissa, Illinoisissa. Alkuperäistä Piasan kuvaa ei enää ole.[1]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piasa on osaksi lintu, osaksi lisko ja osaksi kala. Sillä on myös miehen kasvot. Sen vartalo on liskomainen lukuun ottamatta eturaajoja, jotka ovat jonkin ison petolinnun raajat. Sen häntä on osaksi liskon häntä ja osaksi kalan pyrstö. Sillä on lohikäärmeen kaltaiset siivet. Sillä on myös sarvet. Sen jaloissa on neljä tai kuusi varvasta. Sen siipien kärkivälin sanotaan olevan yli 15 metriä.

Mytologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piasa on hyvin vahva. Se voi kantaa elävää puhvelia valtavilla kynsillään. Piasa kylvi kauhua rohkeimmankin soturin sydämeen, varsinkin kun se mieltyi ihmislihan makuun. Piasa asuu Missisippi-joen jyrkänteillä. Ennen hirviö metsästi puhveleita, mutta kun eräs soturi erehtyi tulemaan pedon luo, tämä nappasi ja söi hänet. Olento tajusi ihmislihan hyvän maun ja alkoi metsästämään vain ihmisiä. Olentoa yritettiin tappaa tuloksetta. Lopulta eräs intiaanijohtaja keksi toimia syöttinä hirviölle ja houkutteli tämän ansaan, jossa kylän soturit ampuivat pedon täyteen myrkkynuolia tappaen sen. Hirviön kuolemaa juhlittiin tekemällä siitä luolamaalaus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karl Shuker: Dragons : a natural history. New York: Simon & Schuster, 1995. 32236086. ISBN 0-684-81443-9, 978-0-684-81443-8. Teoksen verkkoversio (viitattu 8.9.2021).