Onnelin ja Annelin talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onnelin ja Annelin talo
Kirjailija Marjatta Kurenniemi
Kuvittaja Maija Karma
Kieli suomi
Genre saturomaani
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1966
Sivumäärä 93
ISBN 951-0-04058-4
Sarja: Onneli ja Anneli
Seuraava Onnelin ja Annelin talvi
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Onnelin ja Annelin talo on Marjatta Kurenniemen kirjoittama lastenromaani, joka aloittaa Onneli ja Anneli -kirjasarjan. Ensimmäinen painos julkaistiin vuonna 1966, ja sen on kuvittanut Maija Karma. Kirjasta on otettu useita uusintapainoksia, ja se on osana yhteisniteissä Onneli ja Anneli 1–2–3 sekä Onnelin ja Annelin kootut kertomukset.

Onnelin ja Annelin talo voitti Topelius-palkinnon vuonna 1967.[1]

Onnelin ja Annelin talo -kirjaan pohjautuva, Saara Cantellin ohjaama elokuva Onneli ja Anneli sai ensi-iltansa tammikuussa 2014.[2] Kirjasta tehtiin vuonna 2013 painos, jossa on mukana elokuvaliite.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onneli ja Anneli ovat parhaat ystävät. Ensimmäinen kouluvuosi on päättynyt, ja tytöt viettävät kesälomaa. Eräänä päivänä he löytävät kadulta kirjekuoren, joka on täynnä rahaa. Kuoressa lukee, että "rehellinen löytäjä saa pitää". Kuin sattumalta rouva Ruusupuulla on myynnissä talo, joka on aivan kuin kahdelle pienelle tytölle tehty. Onneli ja Anneli ostavat talon löytämillään rahoilla.

Annelin vanhemmat ovat eronneet, ja hän on välillä isänsä ja välillä äitinsä luona. Kumpikin vanhemmista on tahollaan lähtenyt lomamatkalle ja kuvittelee Annelin olevan toisen mukana. Onnelilla puolestaan on kahdeksan sisarusta ja heidän kotonaan on niin hirmuinen vilske, ettei kukaan oikeastaan huomaa Onnelin puuttumista. Tytöt saavat siis viettää kesän ihan kahdestaan omassa talossaan.

Kesän aikana tytöt tutustuvat uusiin naapureihinsa Ruusukujalla. Oikeanpuoleisessa naapurissa asuvat sisarukset Tingelstiina ja Tangelstiina Vappunen. Heillä on hyvin erikoinen puutarha, jossa kasvaa muun muassa vappuhuiskuja, ilmapalloja ja kuusenkoristeita. Heillä on myös kanoja, jotka munivat kirjavia pääsiäismunia. Toisessa naapurissa, korkean aidan takana asuu rouva Rosina Rusina. Hän on hyvin epäluuloinen eikä pidä uteliaista pikkutytöistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Topelius Nuorisokirjailijat.fi. Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. Viitattu 11.4.2023.
  2. Onneli ja Anneli Finnkino. Arkistoitu 16.4.2014. Viitattu 26.2.2018.
  3. Kurenniemi, Marjatta: Onnelin ja Annelin talo. Helsinki: WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-40444-7.