Onneli, Anneli ja nukutuskello

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa. Kirjasta on tehty samanniminen elokuva.
Onneli, Anneli ja nukutuskello
Kirjailija Marjatta Kurenniemi
Kuvittaja Maija Karma
Kieli suomi
Genre saturomaani
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1984
ISBN 951-0-12212-2
Sarja: Onneli ja Anneli
Edeltävä Onneli, Anneli ja orpolapset
Seuraava Putti ja pilvilaivat
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Onneli, Anneli ja nukutuskello on Marjatta Kurenniemen kirjoittama lastenromaani. Ensimmäinen painos julkaistiin 1984, ja sen on kuvittanut Maija Karma. Kirja on Onneli ja Anneli -sarjan neljäs osa. Se on myös osana yhteisniteessä Onnelin ja Annelin kootut kertomukset. Lisäksi se on julkaistu Annu Valosen lukemana äänikirjana.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruusukujalla ollaan kevätpuuhissa. Tingelstiinan ja Tangelstiinan puutarhasta korjataan vappua varten ilmapallo- ja vappuhuiskasatoa. Vekotiitus puolestaan on saanut valmiiksi hienoimmain keksintönsä: nukutuskellon, jonka soitto vaivuttaa ihmiset uneen.

Kesää kohti mentäessä alkaa kuitenkin tapahtua ikäviä asioita. Joki haisee kamalalle, lapset saavat uituaan ihottumaa ja vedestä nousee kuolleita kaloja. Lisäksi Ruusukujalle marssii kolme työmiestä – pääylioikaisuinsinööri Oskari Oikotie sekä hänen apulaisensa Ville Virstaväärä ja Valtteri Vaaksavaara. Oikotie ilmoittaa Tingelstiinan ja Tangelstiinan talon ja puutarhan olevan uuden moottoritien linjalla. Ajomatkaa kaupungilta uudelle hajuvesitehtaalle on saatava lyhennettyä.

Ruusukujan asukkaat ovat huolestuneet joen tilasta, ja Onneli, Anneli sekä Pekki lähtevät veneellä tutkimaan joen yläjuoksua. Joen pilaantuminen johtuu hajuvesitehtaasta, joka laskee jätevettä suoraan jokeen. Lisäksi paljastuu, että koko hajuvesitehdas on huijausta, jolla on tarkoitus kerätä kaupunkilaisten rahat. Ruusukujalaiset eivät kuitenkaan jää toimettomiksi vaan päättävät pelastaa sekä joen että Tingelistangelis-puutarhan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Onneli, Anneli ja nukutuskello Vaski-kirjastot. Viitattu 19.3.2018.