Nokturno (runoussivusto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nokturno on suomalainen runoussivusto, joka julkaisee digitaalista, kokeellista ja monitaiteista runoutta. Aiemmin osoitteessa nokturno.org sijainnut nykyrunoutta esittelevä sivusto on perustettu vuonna 2005. Nykyistä nokturno.fi -osoitteessa sijaitsevaa sivustoa ylläpitää Runoyhdistys Nihil Interit.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokturnon perustivat vuonna 2005 Runoyhdistys Nihil Interit ry., Nuori Voima -lehti ja Savukeidas-kustantamo. Sivuston ensimmäinen päätoimittaja oli Teemu Ikonen, jonka jälkeen sivustoa toimitti ja sen teknisestä ylläpidosta vastasi vuodet 2006-2014 Marko Niemi. Sivusto toimi vuoteen 2014 asti osoitteessa nokturno.org.

Vuonna 2016 Nihil Interit uudelleenkäynnisti toiminnan. Sivusto siirtyi uuteen osoitteeseen ja sen päätoimittajana aloitti Virpi Vairinen. Samalla sivusto siirtyi numeropohjaiseen julkaisutahtiin. Nokturnon päätoimittajana on vuodesta 2021 toiminut Miikka Laihinen. Sivuston ja osan julkaistusta teoksista teknisestä toteutuksesta ja web designistä on vuodesta 2016 vastannut Teemu T. Tuovinen.

Nokturnon toiminnassa on ollut mukana useita suomalaisia runoilijoita ja kirjailijoita, kuten Mikael Brygger, Markku Eskelinen, Ville Hytönen, Matti Kangaskoski, Jukka-Pekka Kervinen, Leevi Lehto, Riikka Pelo, Juha Rautio ja Eino Santanen.

Sivustolla julkaistu runous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokturno julkaisee suomalaista ja kansainvälistä kokeellista, monitaiteista ja digitaalista runoutta. Varsinaisten teosten lisäksi sivusto julkaisee myös aiheita käsitteleviä esseitä ja artikkeleita. Sivusto on Suomen ainoa keskitetty kanava runoudelle, jonka julkaiseminen painetussa muodossa on mahdotonta.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivustolla julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa uusi numero, joka koostuu runoudesta ja runoutta käsittelevistä teksteistä. Tämän lisäksi sivusto on julkaissut vierailevien kuraattorien erikoisnumeroita, runoilijahaastatteluita podcast-muodossa, digitaalisen runouden pienoiskäsikirjan sekä ylläpitänyt virtuaalista residenssiohjelmaa nimellä Digitaalinen residenssi ja järjestänyt tapahtumia.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston joka toinen kuukausi ilmestyvien teosten lisäksi sivustolla on julkaistu laajempia kokonaisuuksia, joille on myönnetty elektronisen kirjallisuuden ISBN-tunnus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://nokturno.fi/mika-on-nokturno (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. https://nihilinterit.wordpress.com/julkaisuja/nokturno-fi/
  3. Runoussivusto Nokturnon toiminta käynnistyi uudelleen (Kirjasampo 5.9.2019)
  4. Internetissä kukkii uudenlainen runous (Yle 24.10.2006)
  5. https://nokturno.fi/digitaalinen-residenssi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]