Nat Turner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Discovery of Nat Turner

Nat Turner (2. lokakuuta 180011. marraskuuta 1831) oli yhdysvaltalainen orja, joka johti orjakapinaa elokuussa 1831 Southamptonin piirikunnassa Virginiassa. Kapinassa tapettiin noin 60 valkoista orjanomistajaa ja heidän perheenjäsentään. Kapinan kukistamisen yhteydessä ja sitä seuranneissa kostotoimissa tapettiin yli sata mustaa, joista suurin osa ei liittynyt kapinaan millään tavalla. Kapinalliset säästivät joitakin köyhien valkoisten asumuksia tuholta kapinan aikana.[1]

Turner piileskeli kapinan jälkeen kaksi kuukautta, kunnes hänet saatiin kiinni, tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin Jerusalemin kunnassa.

Jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arviot Nat Turnerista ovat jälkeenpäin vaihdelleet aikakauden ja arvioijan taustan mukaan. Hänen taisteluaan orjuutta vastaan on pidetty sankarillisena, mutta siviileihin kohdistuneita murhia on verrattu terrorismiin ja sotarikoksiin.

Nat Turner on mukana vuonna 2002 julkaistussa kirjassa 100 Greatest African Americans.[2] Hänen mukaansa on nimetty puisto Newarkin kaupungissa,[3] ja hänet mainitaan eräissä rap-artistien teksteissä, kuten Wu-Tang Clanin kappaleessa ”The City” ja Public Enemyn kappaleessa ”Prophets of Rage”.

Vuonna 2016 ensi-iltansa sai elokuva The Birth of a Nation, joka kertoo Turnerin elämästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Children of Darkness American Heritage Magazine. nro 6/1973 (englanniksi)
  2. 100 Greatest African Americans Prometehus Books. 2002
  3. Nat Turner Park Google Maps.