Nabis

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nabis (noin 250 eaa. - 192 eaa.) oli Spartan kuningas vuosina 206 eaa. - 192 eaa. Hän oli Spartan viimeinen kuningas. Hänen isänsä oli eräs Demaratos, joka ehkä kuului Eurypontidien sukuun josta yksi Spartan kahdesta kuninkaasta yleensä valittiin. Nabis seurasi Makhanidasta joka kuoli Mantineian taistelussa vuonna 207 eaa.

Nabis meni naimisiin Argoksesta kotoisin olevan Apiksen kanssa, joka luultavasti oli sukua Argoksen entiselle tyrannille Aristomakhokselle. Kuten eräät edeltäjänsä, Nabis yritti uudistaa Spartan lakeja. Hän vapautti muun muassa helootteja ja antoi heille kansalaisoikeudet. Nabiksen aikana ja luultavasti jo ennen häntä Sparta muuttui tiukasta luokkayhteiskunnasta avoimemmaksi. Kaupankäyntiä alettiin harrastaa paljon aikaisempaa enemmän ja Spartasta tuli riippuvaisempi kaupungin ulkopuolella olevasta maailmasta.

Vuonna 204 eaa. Nabis aloitti sodan Akhaian liittoa vastaan ja aloitti laivaston rakennuttamisen. Vuonna 200 eaa. hän kärsi tappion Akhaian strategosta Filopoimenia vastaan. Nabiksen ja Spartan onneksi Rooman valtakunta aloitti niin sanotun toisen makedonialaissodan samana vuonna. Akhaia oli Makedonian liittolainen. Mutta se jätti kuitenkin Makedonian ja liittoutui puolestaan Rooman kanssa. Samalla Argos kapinoi Akhaiaa vastaan ja liittoutui Makedonian kanssa. Nabis sai kuitenkin kaapattua vallan Argoksessa. Vuonna 197 eaa. Nabis solmi liiton Rooman kanssa. Roomalaiset kukistivat Makedonian Kynoskefalain taistelussa samana vuonna. Pian roomalaisten konsuli Flamininus julisti kreikkalaiset taas vapaiksi.

Vuonna 195 eaa. päätti hyökätä Spartaa vastaan. Syyksi annettiin että Sparta miehitti Argosta. Nabis antautui Flamininukselle kun Rooman ylivoimaiset joukot saapuivat Spartan edutalle. Flamininus riisti Spartalta kaikki sen Lakonian ulkopuoliset maat ja meren rannalla asuvien perioikkien maat.

Vuonna 193 eaa. Nabis yritti vallata takaisin osan menetetyistä alueista. Filopoimen oli tuolloin taas Akhaian strategos ja hän kukisti Spartan joukot Lakoniassa. Flamininus palasi kuitenkin Kreikkaan ja pakotti osapuolet taas hyväksymään vuoden 195 eaa. rauhansopimuksen. Nabis kuoli vuonna 192 eaa., ei Akhaian liiton toimesta, vaan liittolaisensa Aitolian liiton murhaamana. Seuraavana vuonna Filopoimen sai vallattua Spartan ja liitti sen Akhaian liittoon.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  Edeltäjä:
Makhanidas
Spartan kuningas
 
Seuraaja:
Akhaian liitto valtasi Spartan