NABC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

NABC (Need, Approach, Benefits, Competition) on SRI:n (Stanford Research Institute)[1] luoma malli innovaatioiden kehittämiseen ja esittelyyn (pitchaukseen). Malli on runko, jossa vastataan kysymyksiin uuden idean tarpeelle (Need), sen toteutustavalle (Approach), sen tuottamille hyödyille (Benefits) ja tunnistetulle kilpailulle (Competition).[2]

NABC:n kysymysrunko:[3]

  • Need: Kuka tarvitsee tuotteeni? Tietävätkö he omat tarpeensa? Miten he kuvaavat tarpeitaan? Miten ymmärrän heidän tarpeensa? Kuinka suuria heidän tarpeensa ovat?
  • Approach: Mihin ratkaisuni perustuu? Mitä erityistä ratkaisussani on? Millä tavalla se vastaa käyttäjien tarpeisiin? Miksi minä olen oikea tarjoamaan ratkaisun?
  • Benefits: Mitä konkreettisia etuja ratkaisuni tarjoaa? Tähän vastaamisessa opiskelijoiden tulee olla mahdollisimman konkreettisia ja määrällisiä. Voiko ratkaisu säästää aikaa tai rahaa?
  • Competition: Keitä ovat kilpailijani? Tietävätkö käyttäjät kilpailijani? Mitä vaihtoehtoja ratkaisulleni on (mitä käyttäjä tavallisesti tekee)? Miksi ratkaisuni on parempi kuin vaihtoehdot?

Mallin on tuonut Suomeen Tekes (nykyisin Business Finland) ja se on yleistynyt vuoden 2010 jälkeen, koska Tekes vaati rahoitushakemuksissa rahoitettavan idean esittelemistä NABC-mallin mukaisesti.

NABC-mallia voidaan käyttää kehitystoiminnassa iteratiivisesti siten, että ideasta laaditaan mallin mukainen esittely, jolle otetaan palautetta. Esitystä korjataan saadun palautteen perusteella ja tehdään uusi esittely. Tarvittaessa tätä korjataan palautteen perusteella ja iterointia jatketaan, kunnes on saatu toteuttamiskelpoinen esitys.

NABC-malli on esitelty kirjassa Innovation: The Five Disciplines for Creating what Customers Want (Carlson Curtis Ray ja William W. Wilmont, Crown Business 2006).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SRI International - American Nonprofit Research Institute SRI International. Viitattu 17.11.2022. (englanniksi)
  2. The NABC Method from Stanford Research Institute, SRI Speaker's Corner: Niels Christian. 13.7.2012. Viitattu 17.11.2022. (englanniksi)
  3. Plan the pitch with the NABC-model – Innovation and entrepreneurship in education innovationenglish.sites.ku.dk. Viitattu 18.11.2022. (englanniksi)