Näkijän tytär

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkijän tytär
Skammerens datter
Alkuperäisteos
Kirjailija Lene Kaaberbøl
Kieli tanska
Genre fantasia
Suomennos
Suomentaja Annika Eräpuro
Kustantaja Otava
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 218
ISBN 951-120-134-4
Sarja: Näkijä
Seuraava Näkijän amuletti
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Näkijän tytär on kirjailija Lene Kaaberbølin Näkijä-kirjasarjan ensimmäinen osa. Kirjasarjan kolme seuraava osaa ovat Näkijän amuletti, Käärmeen lahja ja Näkijän sota. Niitä on julkaistu suomeksi vuodesta 2005 lähtien.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan päähenkilö on 11-vuotias Dina. Dina elää Koivukylässä yhdessä äitinsä, isoveljensä Davinin ja pikkusiskonsa Mellin kanssa. Dina on perheensä ainoa lapsi, joka on perinyt äitinsä näkijän silmät. Hänellä ei perheensä lisäksi ole ystäviä, sillä kukapa pystyisi olemaan ystävä jonkun kanssa, jota ei pysty katsomaan silmiin. Näkijällä on nimittäin taito nähdä ihmisen kaikki pahat ja pikkumaiset teot vain katsomalla tätä silmiin ja saada hänet katumaan tekojaan.

Eräänä päivänä saapuu mies Dunarkista hakemaan Dinan äitiä avukseen. On sattunut rikos, murha, ja Dinan äidin on tultava varmistamaan murhaajan syyllisyys. Dinan äiti ei kuitenkaan palaa takaisin niin kuin yleensä vaan Dunarkista saapuu uusi mies, Drakan, hakemaan tällä kertaa Dinaa hänen äitinsä avuksi. Dina lähtee miehen mukana Dunarkiin, paikan päällä kuitenkin selviää, että Drakan on hakenut Dinan kiristääkseen tämän äitiä. Dinan äiti ei nimittäin ole tunnustanut murhasta epäiltyä Lordi Nicodemus Korppia syylliseksi tämän isän linnanherra Ebnezer Korpin, linnan herran miniän Adelan ja tämän pikkupojan Bianin murhiin. Drakan uhkasi Dinan äitiä sanomalla, että jos Nicodemus ei kerran ollut murhaaja tai vaarallinen, ei varmaan haitannut jos näkijän tytär viettäisi yön tämän kanssa samassa sellissä.

Dinan äiti kieltäytyy alistumasta kiristykseen ja niinpä Dina joutuu yöksi Nicon kanssa samaan selliin. Sinä yönä Dina kuitenkin varmistuu Nicon syyttömyydestä ja he karkaavat yhdessä Drakanin tullessa tappamaan Dinaa, toivoen, että Nicoa syytettäisiin vielä yhdestä murhasta. Dina ei löydä äitiään ja joutuu pakenemaan Nicon kanssa ilman äitiään. He joutuvat kulkemaan lohikäärmeholvien läpi päästäkseen pois linnasta.

Lohikäärme kuitenkin puree Dinaa ja Nicon on vietävä Dina hänen entisen opettajansa mestari Maunuksen luokse. Nicon karattua Drakan kruunaa itsensä hallitsijaksi ja Nicosta tulee etsintäkuulutettu. Myös Dinan äiti on joutunut vaikeuksiin ja hänet meinataan syöttää lohikäärmeelle noituudesta, sillä hän ei suostu tunnustamaan Nicoa murhaajaksi. Yhdessä Nicon, mestari Maunuksen ja Dinan uuden parhaan ystävän Rosan kanssa Dina lähtee pelastamaan äitiään ja he kaikki pakenevat Dunarkista proomulla. Kotona heitä kuitenkin odottaa ikävä yllätys, heidän talonsa Lehmuksela on poltettu maan tasalle, ja vain kyläläisten apu pelasti Davinin ja Mellin Drakanin kostolta.[1]

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dina Tonerre on kirjan päähenkilö. Hänet kuvataan hyvin aikuismaiseksi, vaikka hän on vasta 11-vuotias. Hänellä on mustat, karkeat hiukset ja näkijän silmät. Hän on myös vantterarakenteisempi kuin esim. äitinsä. Dina inhoaa Cillaa, hemmoteltua myllärin tytärtä. Dina on rohkea ja itsepäinen. Hänen paras ystävänsä on Rosa.

Davin Tonerre on Dinan isoveli, josta mainitaan ensimmäisessä kirjassa hyvin vähän, mutta hänellä on huomattavasti suurempi rooli jatko-osissa. Hänellä on kastanjanruskeat hiukset ja hänellä on hoikka vartalo. Davin on 16-vuotias, ja siksi perheen pää, kun Melussina ei ole kotona.

Melli Tonerre on Dinan pikkusisko. Hän on hieman pullea, mutta äärimmäisen suloinen lapsi. Hän on viisivuotias ja kaikki pitävät hänestä.

Melussina Tonerre on Dinan äiti. Hänellä on Davinin tavoin keijukaismaisen hoikka vartalo ja pitkät kastanjan väriset hiukset. Hän on erittäin vahva näkijä, ja kirjan loppupuolella hän saa kokonaisen kaupungin häpeämään pelkän äänensä voimalla.

Nicodemus Korppi (Nico) on Dunarkin kruununperijä, joka on epäiltynä isänsä, veljensä lesken Adelan, tämän syntymättömän pojan ja nelivuotiaan Bianin murhista. Häntä ei kuninkaan paikka juurikaan kiinnosta ja hän halveksii miekkoja. Ensimmäisessä kirjassa hänellä tuntuu olevan ongelmia juomisen kanssa, tosin tästä ei ole mainintoja seuraavissa osissa. Vaikka Nicolla on paljon hävettävää, hän on urhea ja pelastaa Dinan sekä hänen äitinsä. Nico käyttää aseenaan mieluummin sanoja kuin nyrkkejä. Nicolla on tummansiniset silmät ja mustat hiukset.

Drakan on Nicon äpärä veli, joka kaappaa tältä vallan ja syyttää Nicoa itse tekemistään murhista. Hän kruunaa itsensä "lohikäärmeloordiksi" ja aloittaa hirmuhallinnon ajan Dunarkissa ja sen ympäristössä. Drakan näyttää hiukan Nicolta, mutta silmät ovat tummemmat. Drakan juo säännöllisesti lohikäärmeen verta, ja se tekee hänestä melkein yli-inhimillisen. Myös tämän takia Drakan voi kohdata näkijän katseen värähtämättä eikä hän tunne häpeää. Drakan on julma ja hän ei kaihda keinoja vallankahvassa. Myöhemmin hän alkaa myös mm. polttamaan näkijöitä noitina.

Rosa on Dinan paras ystävä, jonka Dina tapaa Dunarkin kurjimmassa osassa Ränsistössä. Rosalla on tulinen temperamentti ja ilkeä veli Aun, joka hakkaa häntä. Rosan tunnistaa hyvin vaaleista palmikoista ja hän on hyvä puukon käyttelijä. Rosa on siitä erityinen ihminen, että hän pystyy katsomaan Dinan näkijän silmiin ilman vaikeuksia.

Mestari Maunus on Nicon entinen opettaja, joka piilottaa Nicon ja Dinan taloonsa suojaan. Hän on hyvin kookas mies, jolla on suuri punainen tukka. Mestari Maunus on ylämaalaista sukua, ja hänen sukunsa kuuluu Kensien klaaniin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Näkijän tytär Risingshadow. Viitattu 2012. [vanhentunut linkki]