Mummokulta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mummokulta
Kirjailija Marko Tapio
Kieli suomi
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1969
Sivumäärä 174
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Mummokulta on Marko Tapion satiirinen rikosromaani vuodelta 1969.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat Jyväskylään ja sen lähialueille. Teoksen päähenkilö on Helsingissä asuva, kaksikymppinen lääketieteen lisensiaatti, joka työskentelee patologina ja selvittää rikostapausta rikospoliisin apuna.

Nuori jyväskyläläinen tyttö vahtii isoäitiään, joka tulee tämän mukana teinihippoihin. Mummo kokee luonnollisen kuoleman kotibileissä. Nuoret päättävät siirtää mummon takaisin tytön asuntoon. He käärivät ruumiin mattoon ja siirtävät sen auton kattotelineessä tytön kotitalolle. Auto ja mummo kuitenkin varastetaan, mistä käynnistyy takaa-ajo, jonka aikana murhataan kaksi nuorta naista ja kolme miestä hukkuu.

Helsinkiläinen patologi on lähdössä Lapin-lomalle ja hänet määrätään menomatkalla suorittamaan vanhukselle ruumiinavaus. Jyväskylässä hänelle selviää, että mummo on kadonnut. Mies alkaa avustaa rikospoliisia tapauksen selvittämisessä. Hän on aiemmin työskennellyt Keski-Suomen Iltalehden toimittajana ja käy tutkinnan aikana vuotamassa tietoja tapauksesta vanhalle työnantajalleen. Patologin matkansa varrella kohtaamat sattumukset alkavat yhdistyä hänen mielessään juttuun ja johtavat lopulta sen ratkeamiseen.[1]

Romaanin kirjoittamisen aikaan kirjailija Marko Tapio oli jo pahasti alkoholisoitunut, mikä välittyy teoksen lukuisista juopottelukohtauksista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapio, Marko: Mummokulta. 3. painos. Porvoo, Helsinki: WSOY, 1969.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tapio 1969, eri kohdin.