Maailmanpolitiikan arkipäivää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maailmanpolitiikan arkipäivää on Yleisradion radiokanavilla vuoden 1964 alusta saakka[1] lähetetty kansainvälistä politiikkaa käsittelevä asiaohjelma. Ohjelman perusti radion uutistoimituksen toimituspäällikkönä tuolloin toiminut Erkki Hatakka,[2] ja ohjelmien tekijöinä ovat vuosikymmenten mittaan olleet kymmenet Ylen ulkomaanasioihin erikoistuneet toimittajat ja kirjeenvaihtajat.

Vajaan puolen tunnin mittaisissa jaksoissa käsitellään yleensä vain yhtä tai kahta aihetta. Laajemmat aiheet, kuten Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton suhteet 1980-luvulla, ovat saaneet useita peräkkäisiä jaksoja.[3] Alkuvuosina Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman keskeistä sisältöä olivat valtiovierailut. Ohjelman toimittajat saattoivat olla mukana tasavallan presidentin ulkomaanmatkoilla ja raportoivat myös muiden valtioiden johtajien vierailuista Suomessa.[4]

Ohjelmaa lähetettiin alun perin keskiviikkoiltaisin ja uusintana torstain aamupäivässä, aluksi radion yleisohjelmassa, sitten rinnakkaisohjelmassa. Kanavauudistusten myötä ohjelmaa on sittemmin kuultu Radio Suomessa, Yle Radio Peilissä ja sen jatkajassa Yle Puheessa[3][5]. Nykyisin ohjelmaa lähettää Yle Radio 1[6], ja ohjelmajaksot ovat kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

2020-luvun alun ohjelmatiedoissa Maailmanpolitiikan arkipäivää kuvataan näin: ”Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.”[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kertomus Oy Yleisradio Ab:n toiminnasta 1964, sivu 36. Helsinki: Yleisradio, 1965.
  2. Hatakka, Erkki: YLE-idyllistä Reporadioon ja mediailmiöihin (Arkistoitu – Internet Archive), Wanhat Towerit ry:n sivusto. Artikkeli on julkaistu alun perin Sos. dem. lehtimiesliiton 100 v. juhlakirjassa tammikuussa 2007. Viitattu 30.5.2021.
  3. a b Ylen vuosikertomukset yle.fi. Viitattu 1.6.2021.
  4. Kertomus Ylen toiminnasta 1967, s. 46. Helsinki: Yleisradio, 1968. Teoksen verkkoversio (viitattu 1.6.2021).
  5. Ohjelmahaku: Maailmanpolitiikan arkipäivää rtva.kavi.fi. Viitattu 30.5.2021.
  6. a b Maailmanpolitiikan arkipäivää radiot.fi. Arkistoitu . Viitattu 30.5.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]