Liian kaunis tyttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kruunun vasikka
Kirjailija Reijo Mäki
Kieli suomi
Genre jännitys
Kustantaja Otava
Julkaistu 1993
ISBN 951-1-12752-7
Sarja: Sakari Roivas
Seuraava Kruunun vasikka
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Liian kaunis tyttö on Reijo Mäen vuonna 1993 julkaisema ensimmäinen Sakari Roivas-dekkari.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäki on kirjoittanut kaikkiaan kolme jännitysromaania, joiden päähenkilö on Tukholmassa poliisina toimiva Porista kotoisin oleva Sakari Roivas. Mäki on kertonut, että hän alkoi kirjoittaa Roivas-romaaneja, koska Vares-dekkarit eivät menneet kaupaksi. Teoksissa on käytetty aineksina Mäen omia kesätyökokemuksia.[1]

Kirjan juoni ja teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roivas on kuivilla oleva alkoholisti. Hän on eronnut. Taustasta kerrotaan isän autoremonttia tehdessä sattunut tapaturmainen kuolema, johon kiljulla lienee ollut osuutta, sekä Roivaksen kaverin invalidisoituminen varusmiespalveluksessa.

Romaanin alussa tapahtuu romanien kolmoismurha. Sen taustana on verikostotraditio: viitataan Kallen ja Antin kuolemaan sekä Kankaanpään tapaukseen. Roivas osallistuu rikoksen selvittämiseen ja ampuu tekijän, mistä syystä hän joutuu virkavapaalle. Sen aikana hän sekaantuu lähiravintolansa pitäjän pojan murhan selvittämiseen.

Mäki kuvaa kirjassa siirtolaisten kohtaloita Ruotsissa: Muun muassa suomalaisia ajautuu prostituutioon, hanttihommiin ja juopoiksi. Italialaiset pitävät yllä rakkautta Inter Milaniin ja ovat saaneet muitakin kansallisuuksia sen kannattajakerhoon. Nuori romaani harkitsee, pyörisikö edelleen jengissä ruotsalaisena vai lähtisikö Suomeen ammattikouluun ”tummille” suunnatulle linjalle. Roivas ei poliisina näe Ruotsin monikulttuuristumista rikkautena. Rikollisia on sekä pikkutekijöitä että pukumiehiä. Roivas katsoo uutisia ja arvioi zulujen joutuvan tappamaan ANC:n kannattajia keittiöveitsin ja nuijin, koska kehitysapu ei ole vielä löytänyt perille.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Antti Majander kuvaa Mäen rakentavan kunnianhimoisen sosiaalisen dekkarin mallia, jossa oleellista on toiminnan odotus ja yhteisön runnovan mekanismin kuvaus.[2]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nowak, Nadja ja Puttonen, Seppo: Reijo Mäen syrjähyppy Tukholmassa Yle Uutiset. Viitattu 9.12.2018.
  2. Majander, Antti: Katso! Lue! Maista!: Viikon kirja Helsingin Sanomat. 20.8.1993. Viitattu 9.12.2018.