Lake Lanier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lake Lanier satelliittikuvassa.
Näkymä tekojärvelle Georgian Gainsvillessä.

Lake Lanier, virallisesti Lake Sidney Lanier, on tekojärvi Yhdysvalloissa, Georgian osavaltion pohjoisosassa, Atlantan koillispuolella. Se saatiin aikaan 1950-luvun puolivälissä patoamalla Chattahoochee-joki Atlantan metropolialueen tulvasuojelua sekä kastelu- ja käyttöveden saantia varten. Vettä altaaseen syöttää myös Chestatee-joki.

Sokkeloisen tekojärven vesipinta-ala on noin 150 neliökilometriä ja rantaviiva noin 1 100 kilometriä ja vesimäärä noin 1,3 kuutiokilometriä. Normaalisti vedenpinta on 326 metriä merenpinnan yläpuolella.

Lake Lanier on nimetty kirjailija Sidney Lanierin (1842–1881) mukaan. Järven on rakentanut ja sitä hallinnoi Yhdysvaltain armeijan tekniset joukot, United States Army Corps of Engineers. Tekojärven muodostava Bufordin pato sijaitsee Forsythin piirikunnassa, ja järvi ulottuu lisäksi neljän Georgian osavaltion piirikunnan alueelle: Hall, Dawson, Gwinnett ja Lumpkin. Järvialueen tärkein kaupunki on 25 000 asukkaan Gainsville.

Tekojärvestä on tullut suosittu vapaa-ajankohde, jossa arvioidaan vuosittain vierailevan lähes kahdeksan miljoonaa kävijää.[1] Alueella on luonnonpuistoja, leirintäalueita, uimarantoja, vapaa-ajan asuntoja, lomakyliä, loistohotelleja, vesipuistoja ja golfkenttiä sekä veneily- ja kalastuspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Atlantan kesäolympialaisten 1996 soutu- ja melontakilpailuja pidettiin Lake Lanierillä. Alueen hotellissa järjestettiin vuoden 1997 Bilderberg-ryhmän kokous.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lake Lanier, Gwinnet County. Viitattu 2.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lake Lanier Pohjois-Georgian matkailusivustolla (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lake Lanier