Keskustelu luokasta:Suomen muinaisjäännökset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikä on määritelmä "Muinaisjäännökselle". Tarkkaa vuosirajaa lienee mahdoton piirtää, mutta.. Noista alakategorioista Linnavuoret lienevät Suomen oloissa "muinaisia". Keskiaikaiset linnat nyt ovat siinä ja siinä, mutta linnoitukset eivät tähän sakkiin mielestäni kuulu. Ovat kuitenkin kotoisin "vasta" 1700-luvun lopulta tai 1800-luvun alusta. Historiallisia ne toki ovat. --EsaL-74 14. syyskuuta 2006 kello 04.08 (UTC)

Hyvä pointti. Käsittääkseni mikä tahansa hylätty jämä, jolla on yli sata vuotta ikää, voi lain tai hallinnollisen käytännön mukaan olla muinaisjäännös. Muinainen ei tässä yhteydessä siis välttämättä tarkoita "esihistoriallista" tai "ikivanhaa". Mutta jatkuvassa käytössä oleva rakennus tai rakennuskokonaisuus, kuten Suomenlinna, ei ymmärtääkseni ole muinaisjäännös, vaikka olisi vanhakin. Linnat- ja linnoitukset-luokissa on kuitenkin myös hylättyjä raunioita, jotka lukeutuvat muinaisjäännös-käsitteen piiriin selkeämmin. Ehkä niille voisi sitten perustaa oman Rauniot-luokkansa, johon voisi lisätä myös kirkonraunioita. 217.112.242.181 14. syyskuuta 2006 kello 05.55 (UTC)
Muinaisjäännös on lainsäädännön mukaan mikä tahansa yli 100 vuotta vanha esine tai rakennus. Raja siis liikkuu vuosittain. Nyt päästään jo itsenäisyyden ajan muinaisjäännöksiin. Tämä luokka on kasvanut aika suureksi ja ehdotan sen jakamista kahteen tai kolmeen pääluokkaan: joko esihistoriallisiin ja historiallisiin tai kivikautisiin, rautakautisiin ja historiallisiin. Historiallisen ajan rajana on yleisesti pidetty vuotta 1150. Luokka:Suomen rautakautiset muinaisjäännökset on jo olemassa, joten jako kolmeen voisi olla mielekäs. Vilkapi (keskustelu) 2. huhtikuuta 2017 kello 18.55 (EEST)[vastaa]