Keskustelu luokasta:Katolinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisiko mahdollista muuttaa tämä luokka kyseisen kirkon itseymmärryksen (ja Suomessa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan) mukaisesti muotoon "Katolinen kirkko"?

-286 31.12.2004

En vastusta ehdotusta. YKL:n luokituksessa käytetään kuitenkin nimitystä "roomalaiskatolinen kirkko", joten jonkinlainen uudelleenohjaus täytyy siinä tapauksessa tehdä jompaankumpaan suuntaan. --Hippophaë 31. joulukuuta 2004 kello 19:18 (UTC)

Redirect toimii jo nyt artikkelista Roomalaiskatolisuus artikkeliin Katolisuus, joten tuskin vastaava suhde olisi luokissakaan ongelma (Roomalaiskatolinen kirkko -> Katolinen kirkko). Arvostaisin kovasti, jos tämä muutos voitaisiin tehdä.

-286 31.12.2004

Ajattelin aikani ratoksi tehdä yllä ehdotetun muutoksen eli vaihtaa sen artikkeli artikkelilta. Se on yhteensopivampi useampien sanakirjojen ja valtion yhdyskuntarekisterin kanssa (ks. Keskustelu:Kristinusko) kuin nykytila. Vastustetaanko ehdotusta? -- Rubiini 6. tammikuuta 2005 kello 11:07 (UTC)

En vastusta. --Hippophaë 7. tammikuuta 2005 kello 03:08 (UTC)

Hetkinen. Haluaako tässä nyt yksi ryhmä omia itselleen sanan katolinen. Minusta on kaksi eri asiaa termit katolinen kirkko ja Katolinen kirkko, samalla tavalla on ortodoksinen kirkko ja Ortodoksinen kirkko tai luterilainen ja Luterilainen kirkko. Tuota jälkimmäistä (osittain tässä väärin isolla alkukirjaimella kirjoitettua) käytetään siis kirkkojen/kirkkokuntien nimien yhteydessä, ei tarkoittamaan koko sanaa katolinen, ortodoksinen tai luterilainen.

Useimmat kirkot ovat mielestään katolisia, silloin ei otsikon Katolinen kirkko alle pidä tehdä artikkelia lännen katolisesta kirkosta, josta yleisesti muualla käytetään nimitystä roomalaiskatolinen kirkko johtuen Roomassa sijaitsevasta hallinnon keskuspaikasta (Vatikaani) ja Roomassa sijaitsevasta kirkon päämiehestä (paavi). Rooman kirkon alaisuuteen kuuluu myös muita katolisia, mm. kreikkalaiskatolisia, jotka ovat riitukseltaan itäisiä (teologia), mutta hallinnollisesti kuuluvat lännen kirkon johtoon.

Sama tilanne lienee ortodoksien parissa. On useita kirkkoja, jotka ymmärtääkseni kuuluvat ortodoksinen sanan alle. Lukuisia patriarkkojen johtamia paikalliskirkkoja, mutta myös ns. orientaaliset ortodoksit, joiden synty ajoittuu jonnekin kristinuskon alkuvuosisadoille. Usein näkee jaotuksen kreikkalais-ortodoksinen ja venäläis-ortodoksinen, mutta saamani tiedon mukaan sekään ei ole ns. virallinen hallinnollinen jako. Lähimpänä vallitsevaa totuutta lienee jako ortodoksinen kirkko, orientaaliset ortodoksit ja sitten vielä joitakin pienempiä ryhmiä.

Luterilaisuudessa lienee aika pitkälti kyse samanlaisesta problematiikasta. Mahdollinen Luther-säätiön tai Paavalin synodin perustama kirkkokin (spekulatiivisesti ajateltuna) olisi luterilainen kirkko Suomessa.

Siksi lienee viisasta pohtia voiko yhden sanan rekisteröidä täällä vapaassa tietosanakirjassa yksi ryhmä. Olette pian samassa ongelmassa muiden uskontokuntien tai myös poliittisien termien kanssa. Mikä on sosialistinen puolue tms.

Kannattaa varmasti lukea uusimpia paperitietosanakirjoja ja katsoa yleisesti kirjallisuudessa vallitsevaa käytäntöä (huolimatta esim. ko. kirkkokunnan kiilusilmäisten kannattajien kannoista). Itsestäni tuntuu seuraava aika oikeanmukaiselta jaolta. Yläkäsitteen katolinen kirkko alle tulevat roomalaiskatolinen, kreikkalaiskatolinen ja ortodoksinen kirkko. Oman otsikkonsa alle tulevat sitten roomalaiskatolinen, kreikkalaiskatolinen ja ortodoksinen kirkko, joissa on lueteltu sitten ko. kirkkoon hallinnollisesti kuuluvat kansalliset kirkot tai paikalliskirkot ja niiden teologinen tai kanoninen yhteys johonkin muuhun (kirkkoon). Jotain osviittaa tällekin asialle saa varmasti myös Kirkkojen maailmanneuvoston jaotteluista.

Jos siis pitää vastustaa tai olla vastustamatta ylle aiemmin esitettyä muutosta, vastustan siis edellä esitetyistä syistä.

NL (7.1.2005)

Vastasin ylläesitettyyn argumenttiin artikkelin Kristinusko keskustelussa. --Rubiini 7. tammikuuta 2005 kello 13:14 (UTC)

Uusi kommenttikierros[muokkaa wikitekstiä]

Kysyn uudelleen kommentteja viime vuoden lopulla ehdotettuun muutokseen, joka unohtui tällöin: Vastustetaanko tai kannatetaanko, että luokan nimi muutetaan muotoon "Katolinen kirkko"? Se vastaa paremmin esim. valtion yhdyskuntarekisteriä, yleisintä sanakirjakäytäntöä (myös Wikipediassa) ja ryhmän itsensä käyttämää nimeä. Rubiini 12. elokuuta 2005 kello 17:42:53 (UTC)

Alea jacta est. Rubiini 13. elokuuta 2005 kello 07:09:56 (UTC)