Keskustelu luokasta:Historialliset kaupungit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä ”historiallisella” tarkoitetaan tässä yhteydessä?[muokkaa wikitekstiä]

Mitkä mahtavat olla kriteerit kaupunkiartikkelin kuulumiselle tähän luokkaan? Täytyykö kaupungin olla tuhoutunut? Miten historiallisuutta rajataan vuosiluvuissa? –Dilaudidκ, μ • 30. maaliskuuta 2008 kello 17.07 (UTC)

Luokka on ristiriitainen: ilmeisesti kaikki erilliset artikkelit käsittelevät hävinneitä muinaiskaupunkeja, kun taas alaluokka Rooman valtakunnan kaupungit sisältää mestoja, jotka ovat yhä olemassa kaupunkeina. Mielestäni tämä luokka voisi ristiriidasta huolimatta olla käyttökelpoinen, jos se rajataan tarkoittamaan 1) hävinneinen valtakuntien tai historiallisten alueellisten entiteettien kaupunkeja käsitteleviä alaluokkia ja 2) hävinneitä kaupunkeja käsitteleviä alaluokattomia artikkeleita. Tällöin esimerkiksi Turku voisi kuulua alaluokkaan Suomen keskiaikaiset kaupungit, mutta erillistä Turku-artikkelia tuntuisi tyhmältä laittaa Palmyra- tai Pompeji-artikkelin rinnalle.
Ajallisesti rajattuna historiallinen tarkoittaa kaikkea mikä tapahtunut eilen tai aikaisemmin...--217.112.249.156 30. maaliskuuta 2008 kello 17.17 (UTC)
Tää nyt tulee melkein kymmenen vuoden viiveellä, mutta luin jostain historical journalista sen tapaisen kuvauksen, että historiallisella kaupungilla voidaan kuvata kaupunkia, jolla on aikanaan ollut merkittävä rooli historiassa, mikä ei suoraan kuvastu kaupungin nykytilasta, toisin sanoen kaupungin historiallinen merkitys on suurempi kuin nykyinen. Rajaus on tietysti hieman häilyvä, esimerkiksi Pietarin voisi ajatella historialliseksi kaupungiksi, mutta toisaalta se on hyvin suuri, tunnettu ja kulttuurillisesti merkittävä nykyäänkin. Olen lisännyt tähän luokkaan artikkeleita, kuten H’otyn ja nyttemmin Staryi Krym, jotka ovat olemassa olevia kaupunkeja. Esimerkiksi H’otynin historiallinen merkitys on hyvin suuri. Kun kävin siellä muutama vuosi sitten niin se oli pieni, hyvin unelias ja hieman köyhä pikkukaupunki, jossa muistona vanhoista ajoista on sen lukuisia kertoja piiritetty linnake. Sen lähellä on Kamjanets-Podilskyi, joka on historialliselta arvoltaan suurin piirtein samaa tasoa, mutta toisaalta se paljon aktiivisempi ja lisäksi hyvin tunnettu turistikohde Ukrainassa, joten sitä on vaikeampi kutsua historialliseksi. --Ukas (keskustelu) 28. lokakuuta 2017 kello 21.46 (EEST)[vastaa]