Keskustelu Wikipediasta:Artikkelimalli/kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aliotsikoiden järjestys uusiksi[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että Historia-osio siirretään artikkelimallissa selvästi alemmaksi. Luokitus, alueellinen sijoittuminen ja monet muut aliotsikot ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin historia, joka on periaatteessa triviaa eikä mitään ehdottoman oleellista. Kuka haluaa tosiaan lukea ensimmäisenä kielen historiasta, jos ei edes ole vielä saanut kunnon määritelmää sen rakenteesta?

Lisäksi murteet ja johdetut kielet voisi siirtää alemmaksi, koska kielioppi, äänteet, kirjoitusjärjestelmä ja sanasto ovat mielestäni selvästi oleellisempia aliotsikoita, jotka muodostavat koko kielen olemuksen. –Anchjo(jutskaa) 31. heinäkuuta 2005 kello 13:47:44 (UTC)

Artikkelimallin rakennetta saa vapaasti muokata. Minusta artikkelimallia ei kuitenkaan tarvitse orjallisesti noudattaa, vaan se toimii apuvälineenä artikkelin rakenteen suunnittelussa. Eri osioita on varsin vaikea panna tärkeysjärjestykseen, koska lukijat voivat hakea monenlaista tietoa. Jos artikkeli on selkeästi jaoteltu otsikoiduiksi kappaleiksi, on lukijan helppo hyppiä mielenkiinnottomien osioiden yli tai lukea artikkelia haluamassaan järjestyksessä. Luokitus-kappaleen voisi pääsääntöisesti sisällyttää jo artikkelin määritelmään, kuten monesti on tehtykin. Alueellinen sijoittuminen -kappaleen voisi korvata Nykytilanne-kappaleella. Johdetut kielet kuulostaa varsin tarpeettomalta suurimmassa osassa kieliartikkeleista. Ehkä sen voisi yhdistää esim. Nykytilanne-kappaleeseen, jos aiheesta ei ole monta sanaa sanottavaa. --Hippophaë 31. heinäkuuta 2005 kello 18:09:11 (UTC)