Keskustelu:Ylioppilaskoe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällaisenaan tämä sivu on tarpeeton. Kaikki sen sisältämä tieto on sijoitettavissa alaotsikoiksi artikkeliin Ylioppilastutkinto. Laitan sinne uudelleenohjauksen. --M. Porcius Cato 28. elokuuta 2006 kello 12.36 (UTC)

Mielipiteensä voisi hiukan paremmin perustella. Voisi kaiken jääkausi -artikkelinkin laittaa uo:ksi ja kaiken sen tiedon siirtää vaikkapa ilmastonmuutos artikkeliin. Sivu on myönnettäköön jonkin verran vajaa, mutta se ei ole peruste sen poistamiselle. Esimerkiksi koejärjestelyistä ja kullekin aineelle varatuista koepäivistä voisi kirjoittaa. Toki se liittyy myös yo-tutkintoon, mutta kyllä liike artikkeleiden välillä voisi enemmän tapahtua siihen suuntaan, että yo-tutkinnossa olevaa materiaalia siirrettäisiin tänne. Joissain tapauksissa yo-tutkinto ja yo-koe on ihan sama asia, mutta tutkiessani näiden yo-artikkeleiden keskenäistä linkitystä: kustakin yo-arvosanasta tulevaa linkkiä ei ole fiksua pistää ylioppilastutkinto sivulle, sillä ei ylioppilastutkintoa arvostella kokonaisuutena vaan jokainen ylioppilaskoe arvostellaan erikseen. Artikkeli ei ole täydellinen (harva asia täällä on), se myönnettäköön, ja jatkaminen ei olisi pöllömpi idea, mutta jos joku haluaa tietää vain ylioppilaskokeesta, miksi hänen syyttä pitäisi lukea koko juttu tutkinnosta. Tilanne aivan sama jääkausi - ilmastonmuutos -parissa. --Luhtahuitti - porzana porzana 28. elokuuta 2006 kello 20.26 (UTC)
Nähdäkseni olisi järkevää kirjoittaa laajoja, perusteellisia artikkeleita. Niiden alaotsikointi näkyy artikkelin alussa sisällysluettelona, joka ohjaa lukijan tämän haluamaan kohtaan. Jos katsot, millaiset artikkelit kehittyvät "suositeltu artikkeli" -tasolle, huomaat, että ylioppilastutkintoartikkeliin tulisi selitys kaikista yksittäisistä arvosanoista, koepäivistä, yo-tutkinnon historiasta ja kokeen järjestelyistä. Myöhemmin voitaisiin luoda omat artikkelinsa jokaiselle eri kokeelle. Näissä käsiteltäisiin tyypillisiä tehtävätyyppejä, perinteisiä knoppeja, eri vuosien ylioppilaskokeiden erikoispiirteitä ym.
Huomauttaisin lisäksi, että en poistanut sivuasi. Muutin sen vain uudelleenohjaukseksi, joten saatoit muokata sitä. Jos haluat pitää sivun tällaisenaan, ole hyvä. En viitsi käydä siitä sotaa. Jos se ei kuitenkaan kehity merkittävästi pariin kuukauteen, mietin uudelleenohjausta uudemman kerran. --M. Porcius Cato 29. elokuuta 2006 kello 05.52 (UTC)
Siinä nyt on vähän puolensa.. Toisaalta kaikki "suositellut sivut" ovat luotaan työntävän pitkiä. Wikipediassa arvostetaan pitkiä artikkeleita, joihin ollaan loppujen lopuksi kirjoitettu paljon sellaista, millä kukaan tuskin ikinä tekee mitään. Koska tiivistämistä ei tarvitse tehdä kuten sanakirjoissa artikkelit venyvät ja vanuvat. Tämä on toisaalta Wikipedian vahvuus (tietoa "mahtuu" pohjattomasti) toisaalta heikkous (oleellinen tieto "hukkuu" artikkeliin). Wikipedian ideaalissa pääartikkelissa ylioppilastutkinto olisi todennäköisesti pieni kappale kokeesta ja tästä viittaus Pääartikkeli: Ylioppilaskoe, josta olisi edelleen mahdollisia vittauksia muihin kokeisiin. Tämä on merkittävä Wikipedian etu verrattuna painettuun tietosanakirjaan. Painetussa kirjassa pitkiä artikkeleita kannattaa suosia, sillä ihmiset ovat laiskoja etsimään artikkeleita toisaalta kirjasta. Wikipediassa artikkelista toiseen pääsee liikkumaan huomattavan paljon näppärämmin, joten on painettua kirjaa fiksumpaa järjestellä tietoa enemmän ja hierarkisemmin.
En halua, että sivu pysyy juuri tällaisenaan: toki, kuten huomasin, syytä ja mahdollisuutta laajentamiselle on. Huomautan kuitenkin, että vaikka sivu ei pariin kuukauteen kehittyisikään merkittävästi, ei ole pelkästään sinun päätettävissä, onko täällä uudelleenohjausta vai ei. Jotkut artikkelit (tyngät ja minityngätkin) eivät ole kehittyneet jopa vuoteen. Se ei silti oikeuta niiden poistoon. Ei tässä kai ole kiire minnekään.. --Luhtahuitti - porzana porzana 1. syyskuuta 2006 kello 09.03 (UTC)
Itse asiassa on minun päätettävissäni, onko täällä uudelleenohjausta. Voin toki poistaa artikkelin sisällön ja laittaa uudelleenohjauksen. Se on silti myös sinun ja kenen tahansa muun wikipedistin päätettävissä; kuka tahansa voi tehdä sen. Kumoaminen on ihan yhtä helppoa. Tämän vuoksi meidän kannattaa pyrkiä keskustelemaan päättömän muokkaamisen sijasta. :-) --M. Porcius Cato 1. syyskuuta 2006 kello 10.48 (UTC)