Keskustelu:Vichyn Ranska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli sisältää niin monta asiavirhettä että niihin on pakko puuttua.


Ensinnäkin Ranskan presidentti nimitti Petainin pääministeriksi 14.6. 1940 edellisen pääministeri Reynaudin erottua. Petainille annettiin valtuudet muodostaa uusi hallitus ja aloittaa aseleponeuvottelut Saksan kanssa. Aselepo solmittiin 22.6. ja se astui voimaan 25.6.

Virallisesti Ranska oli aselevon jälkeen puolueeton maa, jonka muun muassa Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tunnustivat. Nykyisen Ranskan kansallissankari de Gaulle oli tuolloin - tämän ajan standardien mukaan - maanpetturi joka kieltäytyi noudattamasta laillisesti virkaansa asetetun hallituksen määräyksiä. Hänet tuomittiinkin Ranskassa poissaolevana kuolemaan.

Puolueettomuutta oli vaikea ylläpitää koska Iso-Britannia hyökkäsi Ranskan Välimeren laivaston kimppuun Mers el Kebirissä Algeriassa heinäkuun alussa. Se yritti maihinousua de Gaullen joukkojen kanssa Dakarissa syyskuussa 1940. Se valtasi Ranskan Lähi-Idän (nykyisen Syyrian) keväällä 1941 ja Madagaskarin kesällä -42.

Millään muotoa Ranskan hallitusta ei voida kutsua nukkehallitukseksi ainakaan ennen marraskuuta 1942. Sillä että Ranskassa ryhdyttiin kesäkuun 1940 jälkeen suhtautumaan vihamielisesti kommunisteihin ja juutalaisiin, ja rajoittamaan eräitä nykyään itsestäänselvyyksinä pidettäviä kansalaisoikeuksia, ei ole mitään tekemistä "nukkehallitukseuden" kanssa.

Petainin hallinnosta tuli nukkehallitus vasta marraskuussa 1942, jolloin, seurauksena liittoutuneiden maihinnousulle Pohjois-Afrikkaan, Saksa miehitti lopun Ranskaa. Petainin hallinto jäi virkaansa ja ryhtyi taistelemaan kommunisteja ja vastarintaliikettä vastaan.  –Kommentin jätti 82.203.157.244 (keskustelu) 11. heinäkuuta 2017 kello 14:50:27‎