Keskustelu:Valtatien 4 historia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Petsamon tiellä 2014[muokkaa wikitekstiä]

Matti Grönroos on ajanut 2014 Helsingistä Virtaniemeen mahdollisimman paljon vanhaa reittiä seuraten. Tästä saisi hyvin lähdetietoja: https://www.mattigronroos.fi/Tiet/Petsamo2014/#Ivalo --Tanár 17. heinäkuuta 2017 kello 10.40 (EEST)[vastaa]

Muuramen ja Jyväskylän väli[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa ei tällä hetkellä ole kovin paljon tietoa Jyväskylän eteläpuolisista osuuksista, joissa on kuitenkin tapahtunut useita muutoksia.

Vanhojen karttojen perusteella Muuramen ja Jyväskylän välillä olisi ollut laskentatavasta riippuen ainakin neljä eri reittiä. Alkuperäinen linjaus on ilmeisesti kulkenut Sääksvuoren itäpuolelta tietä, joka on jäänyt sivuun poluksi. Lyhyt osuus on nykyisin jäljellä Vanhatie-nimisenä katuna. Siitä eteenpäin reitti on säilynyt Keljonkankaantienä ja Korkeakoskentienä.

Jossain vaiheessa nelostie on ilmeisesti rakennettu reitille, joka kulkee nykyisin nimellä Vanha nelostie ja numeroilla 16620 sekä 6113. Tämä on ilmeisesti jäänyt melko lyhytaikaiseksi, sillä jo 1960-luvun kartoissa näkyy kolmas linjaus. Muuramen ja tien 6113 välillä se näyttäisi olevan edelleen käytössä ysitienä. Loput siitä on nykyisin katuina, jotka ovat nimiltään Kaijanlammentie ja Sohlberginkatu.

Korkeakoskentie korvattiin samoihin aikoihin moottoritiellä, joka on myöhemmin lakkautettu. Tilalle rakennettiin Rantaväylä, jonka eteläosan alle jäi Keljon paikallistie. Se yhdisti Keljonkankaantien ja Korkeakoskentien. Vähän ennen nelostien siirtoa Päijänteen itäpuolelle valmistui moottoritie Keljosta etelään.

Näihin tarvittaisiin varmaan tarkempia vuosilukuja ja muita tietoja ennen kuin ne lisätään artikkeliin. --84.250.86.236 17. joulukuuta 2019 kello 20.46 (EET)[vastaa]