Keskustelu:Tshinvalin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimestä[muokkaa wikitekstiä]

Translitteroidaanko tuo nimi "Tshinval" vai "Tšinval"? --ArttuS (k/m) 27. heinäkuuta 2008 kello 09.44 (UTC)

Käytin samaa muotoa kuin millä samanniminen kaupunkikin on fi-wikissä. Asiasta on keskusteltu kaupungin keskustelusivulla jo aikaisemmin. Osseetinkielinen nimi Цхинвал translitteroidaan muotoon Tsxinval tai Cxinval. Georgiankielinen nimi ცხინვალი, puolestaan Tskhinvali. Suomessa on käytetty myös muotoja Tshinvali, Tskhinval tai Tšinvali. Minusta artikkelin voisi siirtää nimelle Tsxinvalin piiri, mutta laitoin sen nyt samalle nimelle kuin kaupunkikin on. --Kyzyl 27. heinäkuuta 2008 kello 10.03 (UTC)
Itse asiassa jos nyt on artikkelit Etelä-Ossetian piireistä heidän näkökulmastaan, kai ne voitaisi translitteroida samoin kuin muutkin osseetinkieliset nimet, ja sitten ehkä nuo varsinaiset Georgian alueet georgialaisittain. Eli ilmeisesti Tsxinvalin piiri, Dzaun piiri, Tskhinvali ja Džava (Tskhinvalihan kuuluu kai periaatteessa Gorin maakuntaan?). Toisaalta ilmeisesti olet kirjoittanut myös piirien kaupungeista erilliset artikkelit, ja Georgian maakuntien kaupungeista ei tällä hetkellä sellaisia ole, mikä vähän mutkistaa asioita. Meillä olisi silloin siis ainakin yhdestä alueesta tavallaan päällekkäinen artikkeli ja sitten kaupungit georgiankielisillä nimillä... En oikein keksi tähän mitään kovin hyvää ratkaisua, mutta nykyinen tilanne ei ole hyvä. Ainakin Tshinvali on väärällä nimellä, jos olet translitteroinut muut Ossetia-artikkelit loogisesti jonkun systeemin mukaan. --Orri 27. heinäkuuta 2008 kello 12.17 (UTC)
Tshinvalin piiri on Georgian aluejaon mukaan osa Gorin maakuntaa ja Znauyrin piiri puolestaan osa Karelin maakuntaa ja nämä asiat on kyseisissä artikkeleissa mainittu. Eli näille ei ole georgialaista "vastinetta". Dzaun piiri käsittää saman alueen sekä Georgian että Etelä-Ossetian aluejaossa, mikä myös käy ilmi artikkelista. Neljäs Etelä-Ossetiaan neuvostoaikana kuulunut piiri Akhalgori (Leningorin piiri) on ollut 1992 sodan jälkeen pääasiassa Georgian hallussa ja se löytyy georgiankieliseltä nimeltä, mutta artikkelissa tuodaan ilmi myös Etelä-Ossetian käyttämä nimitys. Dzaun piirin hallintokeskuksesta Dzausta on oma artikkelinsa, josta käy ilmi että se on sekä Georgian että Etelä-Ossetian mukaan oman alueensa hallinnollinen keskus. Kun loin Dzaun piiristä oman artikkelinsa, siirsin sinne Dzau artikkelissa olleet aluetta käsittäneet tiedot. Eli näiden osalta ei mielestäni synny päällekkäisyyttä.
Tshinvalin nimeen en ole tässä vaiheessa puuttunut. Toki olen sitä mieltä että sen voisi siirtää nimelle Tsxinval. --Kyzyl 27. heinäkuuta 2008 kello 12.38 (UTC)
Ok, en tiedä onko minulla mitään vahvaa mielipidettä tähän. Pitää vähän miettiä :) --Orri 27. heinäkuuta 2008 kello 17.51 (UTC)