Keskustelu:Tiheysfunktionaaliteoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Yksikään approksimatiivinen funktionaali ei sisällä heikkoa dispersiovuorovaikutusta, mikä on ongelma esimerkiksi hiilivetyjä mallinnettaessa."

^Tämä on väärin (minkä voisi olettaa jo noin rajoittavasta sanasta kuin 'yksikään' kun approksimatiivisia funktionaaleja on olemassa satoja). On montakin approksimatiivista funktionaalia jotka sisältävät dispersiovuorovaikutusta. Heti seuraavassa lauseessa on esimerkki, eli koko vdW-DF funktionaaliperhe. Lisäksi on muita raskaampia approksimatiivisia menetelmiä, kuten OEP-RPA jotka tuovat dispersiovuorovaikutuksen Kohn-Sham tiheysfunktionaaliteoriaan mallintamalla todelliset tiheysfluktuaatiot.

>Tiheysfunktionaaliteoria on tunnetusti surkea HOMO–LUMO-välin eli ylimmän miehitetyn ja alimman miehittämättön orbitaalin energiaeron arvioimisessa.

Tämä tieto perustuu väärinkäsitykseen siitä että Kohn-Sham elektronitilat olisivat kvasi-hiukkas enegioita, ja se on käsitelty jo 90-luvulla, mutta myytti elää vieläkin. On hyvin tunnettua, että kun otetaan huomioon vaihto- ja korrelaatiofunktionaalien derivaatan epäjatkuvuus saadaan hyvät kvasihiukkas bandgapit (ionisaation ja affiniteetin erotus). Lisäksi hybridi-funktionaaleissa tätä ongelmaa ei välttämättä ole, koska Hartree-Fock vuorovaikutus nostaa LUMO orbitaalia ylöspäin.

Mikael Kuisma --130.234.110.72 1. lokakuuta 2017 kello 13.55 (EEST)[vastaa]