Keskustelu:Tavu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen tavutussäännöt[muokkaa wikitekstiä]

Tuo a-kohta. Eikö se ole pikemminkin niin, että kahden vokaalin välissä olevista konsonanteista aina viimeinen aloittaa uuden tavun. Se on liian yleisesti sanottu, että tavutaja olisi aina konsonantti+vokaali-yhdistelmän edessä. Näin ei ole, vaan tavuviiva laitetaan ennen kahden vokaalin välissä olevan konsonanttiryhmän viimeistä konsonanttia. Vastaavasti artikkelissa 'Tavutus' on samaa asiaa koskeva epätäsmällisyys. Kommentin jätti 81.197.65.39 (keskustelu – muokkaukset) 22. heinäkuuta 2008.

Artikkelin jäsennys[muokkaa wikitekstiä]

Kuten muokkaushistorian tiivistelmissä pariinkin otteeseen todetaan, tavu on ensisijaisesti puheeseen ja ääntämykseen ja vain toissijaisesti oikeinkirjoitukseen liittyvä ilmiö. Jos oikeinkirjoitus toisaalta pyrkii heijastamaan ääntämystä, kuten suomessa ja yleensäkin äännekirjoitusjärjestelmissä, oikeinkirjoitusta ei ole mielekästä eikä oikeastaan mahdollistakaan kokonaan irrottaa ääntämyksestä. Tällöin ongelmaksi tulee, miten artikkeli pitäisi jäsentää, niin että kumpikin ulottuvuus tulee käsitellyksi jokseenkin tasapainoisesti.

Artikkeli on johdantojakson jälkeen nyt jaettu kolmeen perusosaan. Ensimmäinen osa käsittelee tavuja foneettisesta näkökulmasta. Tavujen rakennetta pyritään havainnollistamaan kielikohtaisin esimerkein mutta pysytellen kuitenkin melko yleisellä ja mieluummin teoreettisella tasolla. Toinen osa käsittelee tavujen merkitsemistä oikeinkirjoituksen näkökulmasta. Jälleen asiaa pyritään havainnollistamman kielikohtaisesti, mutta nyt lähinnä teknisestä ja typografisesta näkökulmasta. Kolmas osa pyrkii muodostamaan jonkinmoisen synteesin, jossa puhutaan sekä ääntämyksestä että oikeinkirjoituksesta yksittäisen kielen näkökulmasta. Tässä osassa on tarkoituksenmukaista käsitellä tavutussääntöjä käytännöllisellä tasolla.

Etenkin foneettista näkökulmaa on varmasti aiheellista syventää ja laajentaa. Toisaalta käytännöllistäkin näkökulmaa voisi laajentaa, niin että artikkelissa puhuttaisiin myös muiden kielten eikä vain suomen tavutussäännöistä. – Simo Kaupinmäki 8. helmikuuta 2011 kello 14.39 (EET)[vastaa]