Keskustelu:Tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käännös on kesken, viitteiden sisällä olevat huomautukset pitäisi myös kääntää. Suomeksi ei käytetä ilmaisuja "valtionpäämiessysteemi" vaan "presidenttijohtoinen". Nimissä ja termeissä on korjaamista. Suomeksi ei varmaan kannata käyttää termejä kuten "perustajaisät" (engl. Founding Fathers) kun kukaan ei ymmärrä mitä se tarkoittaa. Renessanssissa on kaksi ässää. Suomenkieliseen tietosanakirjatyyliin ei mielestäni sovi lukijan sinuttelu. --Mikko Paananen 6. tammikuuta 2007 kello 13.38 (UTC)

Aika jakaa teksti osiin[muokkaa wikitekstiä]

Tämän tekstin kielellinen muokkaus alkaa olla niin pitkällä, että tarvitaan yhteiskuntatieteilijä, joka jakaa sen järkevällä tavalla pienempiin osiin. Huomattavin linkkipuute ovat kaksi viimeistä, jotka näyttävät vanhentuneen. Paj. 9. kesäkuuta 2007 kello 13.31 (UTC)

Tasavalta ja demokratia eivät ole sama asia[muokkaa wikitekstiä]

Termi "tasavalta" tarkoittaa vain ja ainoastaan perinnöllisen tai vaaleilla valitun monarkin puutetta. Se ei ota mitenkään kantaa siihen, miten hallinto on järjestetty. Tasavalta on aina oletusarvoisesti oligarkia (harvainvalta) koska se ei ole monarkia (yksinvalta), mutta tasavallan ei tarvitse olla demokratia. Tasavalta voi olla myös aristokratia (Rooma, Ordenstaat, Brasilian ensimmäinen tasavalta), plutokratia (Venetsia, Ateena), teokratia (islamilaiset tasavallat), sotilasdiktatuuri tai siviilidiktatuuri (kuten sosialistiset valtiot). Mikään ko. hallitusmuodoista ei ole demokratia, mutta ne kaikki ovat tasavaltoja.12. syyskuuta 2022 kello 12.04 (EEST)