Keskustelu:Super Bowl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Super Bowl-mainostajien puheet voi jättää omaan arvoonsa. Matsia seurataan vain marginaalisesti Amerikan maiden ulkopuolella, vaikka tietysti joka paikassa on oma pieni seuraajaryhmänsä. Suomessa lajilla on tiettävästi vahvempi asema kuin missään muualla Euroopassa, eikä Super Bowlia täälläkään katso juuri kukaan. --ML 9. lokakuuta 2006 kello 19.47 (UTC)

No niinhän tuohon artikkeliin kirjoitin, että ensinnäkin maailmanlaajuisesti USAn ulkopuolella katsojia olisi vain muutama hassu miljoona (ja Suomessa varmasti alle 200 000, koska ei mahtunut Finnpanelin 20 katsoituimman urheiluohjelman listalle vuonna 2006 helmikuussa), mutta tapahtuma kyllä televisioidaan suorana infernaalisesta lähetysajasta huolimatta melkein jokaiseen maailman maahan. Vaikka YK:n virallisia jäsenmaita onkin vain 192, on maailmassa silti eri statuksella olevia valtioita ja itsenäisiä alueita yli 200. Osa niistä näkyi superbowl.comin lähteessäkin. Ei sinänsä siis mikään ongelmallinen faktatieto tai mainospuhe. Toiseksi, esim. Saksassa lajin kannatus on merkittävästi Suomea suurempi: NFL Europen kuudesta joukkueesta viisi on saksalaisia ja rekisteröityjä amatööriharrastajia on kymmenkertainen määrä Suomeen verrattuna (ei sillä, että tällä olisi artikkelin kannalta merkitystä, mutta vastauksena arveluusi: Suomi on kansainvälisestä menestyksestä huolimatta harrastuksen näkökulmasta lajin periferia). Enkkuwikistä kääntämäsi teksti sopii kuitenkin minun puolestani ihan hyvin sellaisenaan artikkeliin. Yritin vain etsiä hieman muitakin lähteitä. --Jaakonam 9. lokakuuta 2006 kello 21.08 (UTC)
Väitteet, että ottelu televisioitaisiin yli 200:n alueeseen vaikuttavat epäilyttäviltä jo siksikin, että toisen lähteen mukaan esittävien kanavien peittoalueella elää miljardi ihmistä, eli vain kuudesosa maailman väestöstä. Eihän tuota Suomessakaan ole televisioitu kuin muutamia vuosia. Ristiriita voisi tosin selittyä vaikka sillä, että edellinen arvio on laskenut kaikkien ottelun näyttävien satelliittikanavien potentiaaliset näkyvyysalueet, ja jälkimmäinen kuinka monessa kodissa ottelun näyttävä kanava todellisuudessa näkyy. Tässäkin tapauksessa haistahtaisi hieman mainospuhteelta. Offtopic: esittämäsi luvut eivät ole ristiriidassa sen kanssa, että Suomessa jefu olisi suositumpaa kuin Saksassa; jos harrastajia on Saksassa kymmenkertaisesti, niin väkeä on 16-kertaisesti, eli oikeasti harrastajia on harvemmassa kuin Suomessa. NFL Europe-seurat sijoittuvat puolestaan väestöllisistä syistä Keski-Eurooppaan. Jo siltä pohjalta, että Suomi on Euroopan menestynein maa jefun arvokisoissa, voisi väittää että lajin asema on vankempi kuin Euroopassa yleensä. Muualla Euroopassa jenkkifutiksen tilalla on yleensä esimerkiksi rugby, jota ei Suomessa pelata oikeastaan lainkaan. Jos tähän asiaan saisi lisäselvitystä, sen voisi lisätä jenkkifutisartikkeliin.--ML 10. lokakuuta 2006 kello 13.51 (UTC)

Poistin väitteen siitä, että 10 katsotuinta televisio-showta olisi olleet kaikki Super Bowleja kolmesta syystä: 1) viitelinkki ei toimi 2) Wikipedian oma lista [1] näyttää erilaiselta ja 3) aiemmin puhutun mukaisesti Super Bowlin omat sivut eivät ehkä ole paras tietolähde siihen, miten paljon ottelua katsotaan. Macoute 1. helmikuuta 2011 kello 03.42 (EET)[vastaa]