Keskustelu:Suomen kaukopartiotoiminta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisin kovasti yllättynyt, mikäli tämän artikkelin kirjoittaja ei tuntisi teosta Saressalo, Lassi: Päämajan kaukopartiot jatkosodassa. WSOY 1986 (2. painos 1987). Siitä nimittäin kaikki artikkelin tiedot on otettu tai sitä kautta mm. Tikkaselle lainattu. Sivistyneessä maailmassa tällaista kutsutaan varkaudeksi, en tiedä miten Wikipediamaailmassa?Saressalo 14. kesäkuuta 2006 kello 10.37 (UTC)

Sisällön hahmottelua ranskalaisin viivoin[muokkaa wikitekstiä]

Nämä näkökulmat eivät ole vielä missään järjestyksessä; ainesta on useampaankin artikkeliin saatavilla

  • ajallinen jänne: viite varhaiseen historiaan (suomalaiset sissit) - talvisota - välirauhan aika - jatkosota - Lapin sota - asekätkentä - Marttisen miehet
  • kaukopartioitten huolto: sissilentäjät, Matti-kätköt
  • tehtävät: tiedustelu, vangin sieppaus, liikenteen tarkkailu, puhelinkuuntelu, miinoitus ja muu tuhoaminen
    • vaikea kysymys: mitä tapahtui vangeille?
  • organisaatio: tilastotoimistosta ja alatoimistoista Erillinen pataljoona 4:ään
  • miehistö: rekrytointi ja koulutus
  • partioiden toiminta-alueet ja kestot alaosastoittain
    • partioiden koko yhdestä yli sataan mieheen
    • esimerkkejä partioista
    • tuloksia
    • tappioita
  • varustus: kesä- ja talvipartiot
  • viestintä ja radiotiedustelun tuki partioille, viestien salaus, yleisradion peiteviestit
  • toiminnan tulokset
  • kaukopartioritarit
    • saadaan lisää ritareita esitellyksi omina artikkeleinaan
  • Mistä nykyhetken tieto kaukopartioista on peräisin?
    • (tämä voisi olla suppeasti laatikkona ja linkki erilliseen artikkeliin)
    • dokumentit tuhottiin rauhan tullessa
    • Stella polaris
  • Kaukopartiokirjallisuus
    • partiomiehet kirjailijoina: Mauri Ahtosalo (=Mauri Kärpänen), Esa Anttala (=Urpo Lempiäinen) ainakin
    • Pentti H. Tikkasen kertomuksia partiomiesten haastatteluista ja dokumenttien saannista
  • sissien perinteet: laskuvarjojääkärikoulu ErP 4:n perinnejoukko-osasto?

--Juha Kämäräinen 2. maaliskuuta 2006 kello 18.13 (UTC)

Ruokapakkauksesta?[muokkaa wikitekstiä]

Tuon pakkauksen määrät suhteessä ilmoitettuun päivän tarpeeseen kuulostavat aika hurjilta... (yht. 5 kg ruokaa päivässä!) Onkohan jossakin vaiheessa tullut pieni virhe lukuihin...?--PV 15. maaliskuuta 2006 kello 13.20 (UTC)

  • hurjilta tuntuvat minustakin, tieto on kuitenkin peräisin teoksen Olimme päämajan kaukopartiomiehiä sivulta 41. Siinä nimenomaan kerrotaan, että kyse on viiden vuorokauden muonasta ja vielä täsmennetään, että n. 4 kg / vuorokausi eli yhteensä yli 20 kg ja vielä miesten omat mieltymykset, kuten kahvit, voit jne. lisäksi. Oma käsitykseni on, että osassa noista on kyllä suuruusluokkavirhe eli esim. leipä 300 g vuorokausi voi olla ok, mutta suola 150 g on varmaan yhteissumma siltä viideltä päivältä. Mutta mitenpäs käyt muuttelemaan ja arvailemaan? Minä tein sen tiivistyksen, että laskin yhteen esim. 4 pkt hernetiivistettä á 400 g = yht. 1600 g. Tuossakin on 4 pkt eikä 5, kuten olisi, jos puhuttaisiin 5:n vrk:n annoksesta --Juha Kämäräinen 15. maaliskuuta 2006 kello 17.13 (UTC)
  • Yritin ajatella vielä uudestaan. Yksi osaselitys on että kokonaispaino on brutto pakkauksineen ja lueteltujen ainesten paino taas on nettona. Samoin esim. teen määrä 100 gr / 5 päivää pääasiallisena ruokajuomanakin voisi mennä kohdalleen sen sijaan leipämäärä ei voi olla / 5 vuorokautta, koska yksi nykyinen pieni näkkäripakkaus on 200 g eli puolellatoista sellaisella pitäisi pärjätä. Mieluummin sanoisin että se 1,5 menisi vuorokaudessa, kun hiihdät umpihankea reppu selässä ja pakkanen ehkä kovakin.--Juha Kämäräinen 17. maaliskuuta 2006 kello 19.38 (UTC)

Tuholaistoiminta[muokkaa wikitekstiä]

Olisi varmaan paikallaan mainita myös kaukopartioiden harjoittamasta tuholaistoiminnasta, mm. Petrovski Jam:in sairaalan tuhoamisesta. Samoin olisi paikallaan mainita Pervitiinin käyttö. --Myyrylainen 24. maaliskuuta 2006 kello 11.54 (UTC)

Pervitiinin tulen mainitsemaan muiden lääkeaineiden joukossa kunhan siihen ehdin. Petrovski Jamin "sairaalaa" ei tiettävästi ollut mitenkään merkitty sairaalaksi; siihenkin palaan. Onko Sinulla lähdevinkkejä? Samoin tulen kertomaan vankien tappamisesta.--Juha Kämäräinen 24. maaliskuuta 2006 kello 12.02 (UTC)
Tietoni Petrovski Jamista perustuvat lukemiini lehtiartikkeleihin joiden mukaan se oli punaisin ristein merkitty sairaalaksi. En lisännyt itse tietoja artikkeliin koska minulla ei ole tarkkoja lähdeviitteitä.
On todella mainiota, että sinulla on valmiina suunitelmat artikkelin edelleenkehittämiseksi. Se on nyt vielä kovin yksipuolisena vajaa.--Myyrylainen 24. maaliskuuta 2006 kello 12.06 (UTC)
Wikipediassa on se hyvä puoli, ettei kenenkään tarvitse artikkelien vajautta valittaa. Ei muuta kuin lähteitä etsimään ja muokkaamaan tai pulinat pois. Mielestäni artikkeli ei nykyiselläänkään kovin yksipuolinen ole ja joka kohdan takana on kirjallisuus; suomalainen kylläkin, se myönnetään.--Juha Kämäräinen 25. maaliskuuta 2006 kello 15.50 (UTC)
Niimpä. Kumpa vain aika riittäisi kaikkeen.
Artikkeli sisältää teknisiä faktoja sekä suomalaisen ja asianosaisen osapuolen näkemyksiä tavoitteista ja menetelmistä. Siinä yksipuolisuus. Toivottavasti joku minua paremmin asiaan perehtynyt haluaa nähdä vaivan ja täydentää myös muista näkökulmista.--Myyrylainen 27. maaliskuuta 2006 kello 05.05 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Pyytäisin arviointia. Kuviakin alkoi löytyä.--Juha Kämäräinen 3. syyskuuta 2006 kello 15.02 (UTC)

Luulen, että moni muu ei ole tätä mieltä, mutta itseäni ainakin häiritsee se, että ensin on otsikko, sitten 10 alaotsikkoa, joissa lukee muutama lause. Voisi karsia turhia väliotsikoita, ei toki kaikkia, sillä monet ovat ihan hyödyllisiä. --Kouluhai ۞ 3. syyskuuta 2006 kello 15.05 (UTC)
Aloituskappaleessa tulisi käydä ilmeiseksi, että kyse on 30- ja 40-luvun aikaisesta, Puolustusvoimien Suomen itärajalla harjoittamasta toiminnasta. Lyhyitä, yhden tai kahden virkkeen kappaleita voisi luettavuuden takia yhdistää. Lähteet, kuvat ja kirjallisuusesimerkit erittäin hyvät. Alaotsikot ovat kohdillaan ja loogisia. Onko artikkelin nimi oikein? Onko kaukopartiotoiminta yleisnimi vastaavalle toiminnalle eri maissa eri aikakausina vai tarkoitetaanko sillä yleisesti juuri artikkelin aiheen mukaista asiaa TMSn aikana? --Mvp 4. syyskuuta 2006 kello 09.38 (UTC)
Ajattelin, että sijoittaisin alkuun artikkelin alaa ja kattavuutta selventävän kappaleen tai vaihtoehtoisesti laatikon, jossa käsitteitä avattaisiin. Artikkelin nimeämistä pitää miettiä, koska ei kannattane tekemällä tehdä otsikkoa, joka ei ole luonteva hakusana.--Juha Kämäräinen 5. syyskuuta 2006 kello 10.30 (UTC)

Jatkotoimenpiteitä arvioinnin pohjalta:

  1. Lisätään johdantokappale, joka selventää artikkelin alan (tämä on nyt tehty --Juha Kämäräinen 23. syyskuuta 2006 kello 15.27 (UTC)´)
  2. Täydennetään lyhyitä osa-alueita, samalla käytetään eräitä lähteitä perusteellisemmin

--Juha Kämäräinen 17. syyskuuta 2006 kello 13.04 (UTC)

Miksi artikkelin nimi on kaukopartiotoiminta eikä kaukopartiot? Nimi on vähän keinotekoinen, kaukopartioistahan tämä kertoo, eikä mistään "toiminnasta". --Joonasl (kerro) 19. syyskuuta 2006 kello 13.21 (UTC)

Minä haluaisin jonkinlaisen kronologisen kuvauksen jatkosodan aikana tehdyistä kaukopartioista. Nyt minusta tätä koko artikkelin pääaihetta ei käsitellä tarpeeksi. Artikkelissa on kaksi esimerkkiä partiomatkoista jotka kummatkin ovat erikoistapauksia. Nyt en oikein saanut kuvaa siitä kuinka paljon näitä partioita tehtiin sodan aikana, mihin kohteisiin ja millaisin tuloksin?

Tällainen yhteenveto on mahdollista rakennella Erillinen pataljoona 4:n historiikkiin liitettyjen tilastojen pohjalta. Määrät ja kestot jne. on helppo saada, kohteita ja etenkin tuloksia on vaikeampi vetää yhteen. Menisi uuden tutkimuksen puolelle. Koetan katsella Saressalon teosta tuosta näkökulmasta. Voisitko vinkata muita lähteitä?--Juha Kämäräinen 22. syyskuuta 2006 kello 08.51 (UTC)
En tiedä mitään parempia lähteitä, kun olen itse lukenut vain muutaman noista Tikkasen kirjoista. Tuo yleiskuvan puute vain tuntui minusta olevan artikkelin suurin puute. Muuten tämä on kyllä hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli. Karttojakin voisi toki olla. Että näkisi missä nuo kaikki Muurmanskin radat sun muut olivat rintamalinjoihin nähden jne. No, ainahan voi toivoa. :) -- Jniemenmaa 22. syyskuuta 2006 kello 09.05 (UTC)
artikkelin nimestä: "kaukopartiot" antaa minusta vähän turhan kevyen kuvan asiasta, ikään kuin partio tupsahtaa jostain, käy vähän toisella puolen ja palaa takaisin; kaukopartiotoiminta-otsikolla pyrin kertomaan siitä, että kaukopartion matkan edellytyksenä on paljon taustatyötä ja yhteensovittamista (mm. varusteiden kehittely, radiotiedustelu, partiolennot jne.). Ehkä kehno analogia, mutta formulakuskitkaan eivät nykyään sano, että minä ajoin sille ja sille sijalle vaan "me", viitaten siihen, että ilman tallihenkilökuntaa ja suunnittelua yms. taustatoimintaa ei ajamisestakaan tule mitään. --Juha Kämäräinen 23. syyskuuta 2006 kello 15.27 (UTC)

Kielilinkki en:Patrolling on hämäävä koska se kertoo partioinnista paljon laajempana käsitteenä. en:Erillinen Pataljoona 4 on ehkä parempi kielilinkiksi? Otsikko "Mihin kuvamme kaukopartioista perustuu?" ei minusta myöskään oikein tunnut hyvältä. Sen ja "Kirjallisuutta" voisi kai yhdistää yhdeksi kappaleeksi? -- Jniemenmaa 22. syyskuuta 2006 kello 08.30 (UTC)

En-wikin Erillinen pataljoona 4 -artikkeli on lähinnä kehno tynkä. Liekö toivoa, että se lisätietoa antaisi? Kumpikin vaihtoehto on siis vähän huono. Tietysti, jos kielilinkin tarkoitus onkin pelkästään hakea lähin vastine, niin silloin Erillinen pataljoona 4 lienee ykkösvaihtoehto. Mihin kuvamme... on tarkoitettu lähdekriittiseksi mietinnäksi. Kirjallisuus-osio taas on pelkkä lähdeluettelo, niin kuin kai on tarkoitettu. Mihin kuvamme... voisi olla ehkä erillinen laatikko? Koetan yhteenveto-osaa parannella ja jäsentää selkeämmin--Juha Kämäräinen 22. syyskuuta 2006 kello 08.51 (UTC)
Kielilinkkien tarkoitus olisi tietysti tarkoitus antaa artikkeli samasta aiheesta muilla kielillä. Olen muuten tuon Er.Os.4 artikkeli aloittanut joskus ajat sitten.. :) Minua kiusaa ehkä eniten otsikon nimi "Mihin kuvamme...", miten olisi sitten "lähdekritiikki" tjsp jos se sitä käsittelee. -- Jniemenmaa 22. syyskuuta 2006 kello 09.05 (UTC)

Kolmen tason kaukopartiointia[muokkaa wikitekstiä]

Oliko Päämajan ja divisioonien partioiden "välissä" organisatorisesti armeijakuntien kaukopartioita? Kertaluvulla en mielestäni löytänyt mainintoja moisesta. Crash 16. helmikuuta 2007 kello 14.32 (UTC)

Ei ole ainakaan minulle tullut vastaan: selkeästi on aina puhuttu vain päämajan ja divisioonan tasoista. Pitäisi varmaan selvittää ensin armeijakuntien "oman" tiedustelutoiminnan luonne, niin sieltä nämä viitteet löytyvät, jos niitä oli. --Juha Kämäräinen 17. helmikuuta 2007 kello 18.08 (UTC)

Väärä linkki/nimi[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin, että muihin wikipedioihin johtavat linkit ovat poikkeuksetta PARTIOINTI sotataktiikkana, eivät suomalaisen wikipedian kaukopartiointitoiminta. Voi olla että juutun pikkuaisoihin, mutta minusta nämä kaksi ovat sinällänsä eri asioita. Aihe pitäisi nimetä uusiksi ja siihen lisätä "Suomessa" osio. En itse ehdi moista tehdä vähään aikaan, mutta jos kukaan muu ei sitä tee, niin sitten teen itse kun ehdin.

Destruction of the soviet hospital # 2212[muokkaa wikitekstiä]

(First of all, excuse my bad Finnish and English. I understand only Russian or English. Finnish is really difficult for me to understand even with google translation.)

According to Soviet/Russian sources, 12.02.1942 the soviet hospital # 2212 was completely destroyed by Finnish recon force in the area of Pertovskij Yam. At least 25 medics dead (official report), other soviet unis casualties are still unknown. The Soviet propaganda used this fact as "atrocities of the Finnish saboteurs against defenseless wounded soviet soldiers". Based on these sources, I wrote an article in ruwiki (ru:Петровский Ям), and would like to expand it based on the Finnish sources (if any). Step by step:

1. It's stated here[1] about "large depot in Petrovski Jam" that was important for the Russians front lines in Karhumäki. Aerial fotos confirmed a very large service depot consisting of several buldings and factories behind the lines. (any sources? any operation plan or scheme?)

2. The operation started at 00.45 and continued till 2:50. So, the overall duration was 2:05. (any sources?)

3. The result of the operation was about 500 soviet KIA ("many buldings filled with sleeping soldiers were blown of with explosives") and destroyed objects:

  • 3 busses
  • 16 cars
  • 33 trucks
  • a cardepot
  • a depot filled with extra parts for cars
  • a depot of 150 car decks
  • a depot with 6000 liter fuel
  • 300 horses
  • about 5000 kilo of hein
  • lorry depot within it was about 30 sledges and 25-30 barrels of tar
  • ammo depot and explosives depot
  • food depot
  • a depot with 3000
  • a field bakery
  • a depot with clothes for winter war fare, tents and sleeping gear
  • 60 buildings and smaller depots

(any sources?) I wonder here is no mention of hospital # 2212 here.

4. Petrovski Jam was the largest special forces raid during the war (of Finnish forces?). Many (who exactly? Finnish only?) former special forces soldiers talk about this trip with pride. The raid was an classical text book example of how special forces can conduct difficult operations deep behind enemy lines (which books exacly? may be some books in English/Russian?).

5. Supreme commander, field marsalk C.G.E. Mannerhiem, promoted Ilmari Kalervo Honkanen with Mannerhim-knighthood and Victory cross, second grade, for this successful mission.(different sources metion Mannerhim-knighthood or Victory cross, 4th grade; what Lt. Honkanen received actually?)

I would like to add that some enthusiasts had recently (in 200x I guess) built two memorials to the Soviet[2] and Finnish[3] soldiers in this place.--Fastboy 31. tammikuuta 2010 kello 16.32 (EET)[vastaa]

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 30.1.–18.2.2010.

No niin miten pitäisi kehittää. Osaksi on lähteetön ja jotenkin levoton D100a 30. tammikuuta 2010 kello 21.36 (EET)[vastaa]

Onkohan artikkeli nimetty väärin? Muutkin ovat harjoittaneet kaukopartiotoimintaa kuin Suomi. --Vnnen 31. tammikuuta 2010 kello 11.36 (EET)[vastaa]
Olet oikeassa. Artikkeli on aika suppea,luettelomainen ja neutraaliisuuskin on hieman hakusessa.D100a 31. tammikuuta 2010 kello 17.18 (EET)[vastaa]
Artikkelin nimeksi Suomen kaukopartiotoiminta, ja sitten oma artikkeli muiden maiden harrastamasta kaukopartiotoiminnasta (jos siis asia on niin kuin Vnnen väittää). – EtäKärppä99 31. tammikuuta 2010 kello 18.16 (EET)[vastaa]
Tiedustelua samaassa laajuudessa harrasti toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto ja Suomi. Indokiinassa "vanhat" muukalaislegioonan saksalaisvahvistukset ja myöhemmin Vietnamin sodassa harrasti jenkit suomalaisten oppien mukaisesti. Toisin vuosina 1945 aina (ehkä) 1950l uvun alkuun kävivät myös päämajan entiset kaukopartiomiehet yhdysvaltojen lukuun Petsamon ja Mursmankin alueella tiedustelua, mutta vähäisessä määrin, toiminta tapahtui yleensä Norjasta ja monia yksittäisiä jäi kiinni osa jäit sille tielleen...Saksalaiset ja puna-armeija tuskin pystyivät harrastamaan näin laajasti kun joukkojen tiheys oli aivan toista luokkaa kuin meillä pohjoisessa ja avointa maastoakin löytyy. Heillä tuntui olevan ennenmän partisaanitoimintaa ja vakoojien lähettelyä rintamien taakse kuten myös tuhoojatoimintaa. sekin oli suhteesa aikapienimuotoista ja tapahtui rintaman välittömässä läheisyydessä. Ranskassa taas oli maanalainen armeija, jota britit yrittivät aseistaa ja muutenkin avustaa, palkkioksi erillaisista tiedoista jne..D100a 31. tammikuuta 2010 kello 22.41 (EET)[vastaa]
Nimi muutettu. --Aulis Eskola 3. kesäkuuta 2010 kello 21.15 (EEST)[vastaa]

Arkistoitu vertaisarviointi 3[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkelissa hyvin paljon lähde pyyntöjä. Minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä--Superkissan (keskustelu) 23. heinäkuuta 2019 kello 13.13 (EEST)[vastaa]

Jos, kuten oletan, määritelmä pitää paikkansa eli termi liittyy vain toiseen maailmansotaan, voi todeta että tämä on aikoinaan huolellisesti rakennettu. Arvioittaja kiinnittää huomiota lähdepyyntöihin, joita jonkin verran on. Lähteistyskysymys voi olla korjattavissa, joskin se voi vaatia joidenkin kirjojen tarkistamista, ja se ei ole ainakaan minulle helppoa kaukana kirjastoista. --Höyhens (keskustelu) 28. elokuuta 2019 kello 22.19 (EEST)[vastaa]

Arkistoitu --Msaynevirta (k · m) 27. lokakuuta 2019 kello 13.36 (EET)[vastaa]