Keskustelu:Siegfried Marcus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhteenveto käytetyistä lähteistä[muokkaa wikitekstiä]

Siegfried Marcusista löytyy netistä monenlaista tietoa. Katsoin aiheelliseksi tehdä keskustelusivulle yhteenvedon artikkelissa pääasiallisesti käytetyistä lähteistä helpottamaan artikkelin sisällön luotettavuuden arvioimista.

Artikkelissa on käytetty runkona tätä lähdettä (englanniksi). Artikkelin on kirjoittanut Günther Rott, johon viitataan Malchinin Marcus-museon sivuilla alan asiantuntijana: [1] (saksaksi). Rottin mukaan Marcusin autot (1. ja 2.) valmistettiin vuosina noin 1870 ja 1888.

Artikkelia on täydennetty huomattavasti kattavammalla Hebrew History Federationin (HHF) artikkelilla (osa 1; osa 2 (englanniksi)). Tämän mukaan Marcusin autot olisi valmistettu vuosina 1864 ja 1875, eli huomattavasti aikaisemmin. Pidän HHF:n artikkelia puolueellisena. Kuten nimestä voi päätellä, sen taustalla on juutalainen järjestö ja sinne on koottu juutalaissyntyisten henkilöiden saavutuksia. Näyttäisi siltä että ainakin Marcus-artikkelissa on vedetty jonkin verran ”kotiin päin”. Arviot, joiden mukaan autot olisi valmistettu myöhemmin, on lähteessä selitetty seuraavasti:

»Anti-Semitism undoubtedly underlay the process of de-legitimization of Marcus' stature even before the Nazi period. In the process, Marcus' first experimental automobile was disregarded. Marcus' second automobile was stated to be his first, and since it was physically in evidence and could not be overlooked, its creation was updated to 1888, that is, after the first Benz and Daimler vehicles appeared!»
(Kurinsky /HHF)

Lisäksi kirjoittaja ei todennäköisesti ole perillä sähkötekniikasta ja on tehnyt johtopäätöksiä sen perusteella miten on lähteensä ymmärtänyt. Itse olen yrittänyt saada tolkkua lähteistä ja kirjoittanut parhaani mukaan, mutta koska minulla on vain perustiedot sähkötekniikasta, artikkelissa voi olla joitain epätarkkuuksia ja vääriä termejä.

Ristiriitaisten tietojen kohdalla artikkelin tiedot nojautuvat Rottin antamiin tietoihin, eivät HHF:n. --Gwafton (keskustelu) 6. huhtikuuta 2012 kello 22.56 (EEST)[vastaa]

Tän artikkelin viitteiden määrä on aika tolkuton (123?), suhteessa pituuteen. Ajattelin vähän vähentää niitä ja ehkä niputtaa jotain yhteen. Gopase+f (keskustelu) 18. lokakuuta 2013 kello 11.12 (EEST)[vastaa]

Huomauttaisin, että artikkelissa on käytetty lähteitä jotka ovat osin ristiriitaisia keskenään (kuten edellä on selvitetty). Viitteitä yhdistämällä on suuri vaara että puurot ja vellit menevät sekaisin. Suomenkielisessä Wikipediassa ei ole viitteistyksen määrälle käytäntöä, on vain käyttäjien henkilökohtaiset mielipiteet. Peräänkuulutin kirjattua käytäntöä parisen vuotta sitten mutta se ei herättänyt mielenkiintoa. Englanninkielisessä Wikipediassa sen sijaan on aika hyvä käytäntö jota voisi ehkä soveltaa suomenkieliseenkin: en:Wikipedia:Citation overkill. Siinä sallitaan kolme peräkkäistä viitemerkkiä. Täällä taas on tietoa lähteistyksen tärkeydestä yleensä: en:Wikipedia:You don't need to cite that the sky is blue.
Tämä artikkeli on hyvä esimerkki viitteistyksen tarkkuuden tärkeydestä, sillä lähteiden tiedot ovat osin ristiriitaisia ja limittäisiä (kummassakin pääasiallisessa lähteessä on tietoja mitä toisessa ei ole). Jos kykenet yhdistelemään viitteitä siten että tietojen lähteet kykenee edelleen yksiselitteisesti jäljittämään, niin ole hyvä. En tosin jaa mielipidettäsi liiasta viitteistyksestä, olen viitteistänyt samaan tapaan kuin ennenkin muunkielisissä Wikipedioissa ilman että kukaan on tullut teurastamaan kirjoittamiani artikkeleja. --Gwafton (keskustelu) 18. lokakuuta 2013 kello 14.02 (EEST)[vastaa]