Keskustelu:SWOT-analyysi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osaiskos/viitsiskös joku neuvoa/tehdä sellaisen nelikenttätaulukon tähän artikkeliin. Voin vaikka laittaa tekstit paikoilleen...--PV 27. syyskuuta 2005 kello 22:29:54 (UTC)

Kuva:SWOT.png

Olisko se sitten joku tämäntapainen? Saa parannella vapaasti. --Teemu M. 28. syyskuuta 2005 kello 12:06:19 (UTC)
Vaihdoin kuvan, koska aikaisemmassa oli väärät "akselit". Samulili 28. tammikuuta 2007 kello 19.22 (UTC)

Opportunities[muokkaa wikitekstiä]

Hei,

kun puhutaan mahdollisuuksista (opportunities), on tärkeä ymmärtää, että kyse on suotuisista olosuhteista, jotka ovat läsnä toimintaympäristössä NYT ja tulevaisuudessa. Kuinka pitkälle tulevaisuuteen katsotaan, riippuu puolestaan siitä, miten tavoite on määritelty.

SWOT-analyysissä ei ole kyse siitä, että ensin katsotaan vahvuudet ja heikkoudet ja sitten pohditaan, kuinka pitkälle näillä eväillä päästään (mahdollisuudet) tai mikä on pahin visio tulevaisuudesta (uhat). Kyse ei ole siitä, mihin voidaan päästä.

Paremminkin, ensin on TAVOITE ja vasta sen jälkeen mietitään, miten tavoitteeseen päästään (strategia). Keinojen valinnan perusteeksi tehdään analyysi nykytilasta eli omat vahvuudet ja heikkoudet sekä toimintaympäristön tarjoamat suotuisat ja epäsuotuisat olosuhteet (mahdollisuudet ja uhat). Näitä kaikkia tarkastellaan nimenomaan tavoitteesta käsin.

Kyse on siis siitä, miten päästään tavoitteeseen. Tavoite on tulevaisuudessa ja ulkoiset mahdollisuudet (opportunities) ovat yksi elementti, joiden avulla tavoitteeseen päästään. Kronologisesti ajateltuna mahdollisuudet ovat olemassa ennen tavoitteeseen pääsyä. Samalla tavoin kuin organisaation sisäiset vahvuudet ja heikkoudet ovat läsnä nyt (ja kehittyvät johonkin suuntaan), samoin ulkoiset mahdollisuudet ja uhat ovat läsnä nyt (ja kehittyvät johonkin suuntaan).

Olennainen osa SWOT-analyysiä on sen perusteella tehdyt johtopäätökset. SWOT-analyysi ilman johtopäätöksiä on yhtä hyödytön kuin lääkärin diagnoosi ilman hoito-ohjeita.

Englanninkielinen Wikipedia on SWOT-artikkelissaan johdonmukainen tässä asiassa.

Petri R Kommentin jätti 91.153.33.7 (keskustelu – muokkaukset).

Asiaa hieman penkaistuani onkin käynyt ilmi, että SWOT:n syntyhistorialla on kaksi juurta. Jos joku tietää tästä kahtalaisesta kehityksestä jotain, olisi mukava saada se tänne Wikipediaan. Laitoin asiasta kysymyksen myös englanninkieliseen Wikipediaan, jos vaikka sieltä saisi lisävaloa asiaan. Kommentin jätti 91.153.41.109 (keskustelu – muokkaukset).--91.153.41.109 25. syyskuuta 2007 kello 11.53 (UTC)