Keskustelu:Rajamäen tehtaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jos lähteinä on "Vanhojen tehdaslaisten haastattelut", niin mielestäni pitäisi vähintäänkin mainita heidät nimeltä ja merkitä lähdeviitteillä mitkä tiedot ovat mistäkin peräisin. Tällainen haastattelupohjainen tiedonkeruu sivuaa varsin läheltä muutenkin Wikipedia:Ei uutta tutkimusta -käytäntöä. Mutta mielenkiintoinen artikkeli kaiken kaikkiaan. --Harriv 11. heinäkuuta 2007 kello 12.58 (UTC)

Haastatteluista muistin vain tämän entisen partionjohtajani täyden nimen; hyvin antoisa lähde oli silloin aikoinaan arkisin pullottamon vahtimestarina ja sunnuntaisin Rajamäen kirkon suntiona toiminut herra Visto, mutta hänen etunimeään - uskokaa tai älkää! - en kuullut koskaan! Kaikki - jopa vanhempanikin - puhuivat vain "Vistosta", "herra Vistosta" tai "suntiosta". No, elokuussa menen Rajamäki-päivänä käymään museolla; sen jälkeen tulee kuvia mm. tuosta historiallisesta Barbetista - olen pohtinut lähinnä niiden hyvin näyttävien valmistajanlaattojen kuvaamista. Samalla kyselen hiukan lisää - selvinnee tuon muinaisen tuttavankin täydellinen nimi; hän oli aikoinaan hirmuinen kurinpitäjä niin rippikoululaisille kuin kolehtia keränneille partiolaisillekin, mutta jo toisen polven jälkeläisilleen mitä kiltein vaari. Enää ei häneltä voi sattuneesta syystä kysyä mitään - on kuulemani mukaan lähtenyt parempaan maailmaan jo parikymmentä vuotta sitten.

Kippari10 12. heinäkuuta 2007 kello 12.24 (UTC)

Haastattelut ovat kyllä väkisinkin uutta tutkimusta, eikä niissä toteudu ainakaan kuolleiden osalta lähteen tarkistettavuus. Niitä voi kyllä käyttää toissijaisina lähteinä varmistamaan julkaistuista lähteistä saatuja tietoja, mutta ensisijaisena lähteenä käyttäminen on yksiselitteisesti Wikipedian käytäntöjen vastaista. --Riisipuuro 8. kesäkuuta 2008 kello 23.25 (UTC)--

Kouluosiota koskevat tiedot ovat henkilökohtaista kokemusta; olin itse Rajamäen Yhteiskoulun oppilas vuosina 1965 - 1970 ja useidenkin harrastuskerhojen, mm. tekstissä mainitun Kemian Kerhon sihteeri tai hallituksen jäsen.

-Kippari10 18. heinäkuuta 2007 kello 12.25 (UTC)

Siirsin kirkko-osion pääasiassa uuteen Rajamäen kirkkoa käsittelevään itsenäiseen artikkeliin, johon on viite osiosta 'Sosiaalinen henki vahvistuu'; näin siksi, että kirkkoa saattoi käsitellä laajemmin omassa artikkelissaan.

-Kippari10 31. elokuuta 2007 kello 18.07 (UTC)

Wikipedian käytäntönä on ollut tiputtaa yhtiömuoto artikkelin nimestä pois (ei Nokia Oyj vaan Nokia) mutta jotenkin kuulostaa kököltä Hyvinkään Tehtaan. Toisaalta Oy hämää niin ikään pahasti, joten mikä avuksi? --Agony (403) 21. heinäkuuta 2007 kello 18.57 (UTC)

Tässä tapauksessa, kun kysymyksessä on jo toimintansa lopettaneen yhtiön käsitteeksi muodostunut erisnimi, ei oy-epiteetti haitanne.
Uutena tietolähteenä muistin entisen kuvaamataidonopettajani, joka tapasi kertoa muistikuviaan paikkakunnalta ja joskus muualtakin annettuaan meille jonkin aiheen jota sitten siirsimme paperille. Hän oli jopa saanut Alkolta metallikoriin pakatun tyhjän 100 litran teollisuusalkoholipullon, koska hänestä se oli erityisesti valojen ja varjojen kuvaamiseen sopiva malli. Sitä sitten piirrettiinkin ja paljon. -Kippari10 24. heinäkuuta 2007 kello 07.43 (UTC)
Wikipediassahan on käytäntönä viitata yhtiöön sillä nimellä, jota yhtiöstä yleisessä käytössä käytetään. Nokia Oyj:stä käytetään yleisesti puhekielessä ja mediassa muotoa "Nokia", kun taas tästä on kirjoitusasun vuoksi käytetty muotoa "Hyvinkään tehtaan ooyy" tai "Hyvinkään tehtaan osakeyhtiö". Nimi Hyvinkään Tehtaan Oy on siis soveltuva. --Tve4 8. elokuuta 2007 kello 17.04 (UTC)
Käytäntö yhtiöiden osalta on ollut, että yhtiömuotoa osoittavaa lyhennettä ei käytetä eli se ei liity "yleisin nimi" käytäntöön. En näe miksi kaikista Wikipedian yrityksistä juuri tämä poikkeaisi muista. --TBone 24. kesäkuuta 2008 kello 07.28 (UTC)
Nettilähteen ja kaupparekisterin mukaan yrityksen nimi oli Hyvinge Fabriks Aktie Bolag, joten jos halutaan "yleisesti käytössä ollutta" nimeä käyttää niin Stetson-Harrison-menetelmällä veikkaan sen olevan "Hyvinkään Tehtaan Osakeyhtiö". --TBone 24. kesäkuuta 2008 kello 07.54 (UTC)

Teksti aiheesta ja aiheen vierestä[muokkaa wikitekstiä]

Tein varsin suuren tekstipoiston artikkelin alkupuolelta. Kysymyksessä olivat suurimmalta osin aiheeseen liittymättömät kertomat kieltolain vastustajista, toisto ja kielenhuolto (turha dramatisointi ja hehkutus pois). --Riisipuuro 8. kesäkuuta 2008 kello 23.18 (UTC)--

Artikkeli on sinänsä ansiokas esitys suomalaisesta alkoholituotannosta, mutta Hyvinkään Tehtaan Oy:sta se kertoo vain alkuosassaan. Loppuosan tarinointi polveilee kieltolaista Alkoon ja onpa Mannerheimin päiväkäskykin päässyt mukaan. Karsittava rajulla otteella, pätkiä voi käyttää hyödyksi jossain muussa artikkelissa. --TBone 24. kesäkuuta 2008 kello 07.42 (UTC)
Olisikohan artikkelia kuvaavampi nimi Rajamäen viinatehdas tms? Suurin osa artikkelista tuntuu käsittelevän tehdasta, ei yhtiötä. -- Piisamson 24. kesäkuuta 2008 kello 07.44 (UTC)
Samaa ajattelin itsekin. Kuvaava nimi saattaisi olla Rajamäen tehtaat, joka tuntuu olevan jonkinlainen käsite. --TBone 24. kesäkuuta 2008 kello 07.45 (UTC)
Itse asiassa koko otsikko on sikälikin harhaanjohtava, että yritystä nimeltä "Hyvinkään Tehtaan Oy" ei ollut olemassakaan vaan yrityksen virallinen nimi oli Hyvinge Fabriks Aktie Bolag (kaupparekisterinro 2.435). --TBone 24. kesäkuuta 2008 kello 07.50 (UTC)
Rajamäen tehtaat tuntuisi parhaalta. --Riisipuuro 24. kesäkuuta 2008 kello 10.00 (UTC)--