Keskustelu:Pogromi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unohdin kirjautua kun tein tuon korjauksen eettisiin->etnisiin. Hassua ettei kukaan ollut huomannut sitä.--Ulrika 25. toukokuuta 2006 kello 17.28 (UTC)

Kun muokkaukseni viittauksesta Ruandan kansanmurhaan artikkelissa kumottiin niin lienee syytä puolustaa lisäystäni sillä että esim. Ryszard Kapuścińskin kirjassa Eebenpuu viitataan Ruandan tapahtumiin useita kertoja juuri pogromi-ilmauksella. (mm. s. 195, 196) Myös enwikissä on maininta Ruandasta. --Hermis 10. elokuuta 2006 kello 12.50 (UTC)

Nojoo, lukuisia asioita on voitu kuvailla tuolla termillä, mutta Ruandan kansanmurha ei varmaankaan ole yleisimpiä tapauksia, jossa sitä on käytetty. Kannattanee varmaankin ensin käsitellä perinteisempiä esimerkkejä (kristalliyö tai alkuperäiset tsaarinajan pogromit juutalaisissa kylissä venäjällä). --Joonas (kerro) 10. elokuuta 2006 kello 12.54 (UTC)
Voi olla, mutta mielestäni artikkelia ei haittaa lainkaan jos siinä on käytännön esimerkkejä käsitteestä. (Varsinkin kun tämä artikkeli köyhtyi entisestään parin viime muokkauksesi myötä, esim. viittaus kristalliyöhön katosi kokonaan?) Sama minulle, mutta toisten muokkausten sabotointi on yhtä kaikki aika ärsyttävää. Varsinkin jos ei oteta ensin selvää asiasta. --Hermis 10. elokuuta 2006 kello 12.58 (UTC)
No jaa on kyllä kovin harhaanjohtavaa, että termiä joka nimenomaisesti alkuperäisessä merkityksessään viittaa juutalaisia vastaan kohdistuneisiin väkivallantekoihin ja joka on syntynyt nimenomaisesti Venäjällä selittävässä artikkelissa ainoana esimerkkinä annetaan Ruandan kansanmurha ja/tai natsi-Saksan vainot. Sen sijaan, että syytät muita "sabotoinnista" voisit vaikka en-Wikin perusteella selventää asiaa artikkeliin. Wikipedia ei ole satunnainen kokoelma tietoa ja tässä yhteydessä se, että jokin puolalainen toimittaja kutsuu Ruandan tapahtumia "pogromiksi" on epäolennainen faktoidi. --Joonas (kerro) 11. elokuuta 2006 kello 06.13 (UTC)

Olisi aiheellista tuoda paremmin esiin, että näiden pogromien toimeenpanijat olivat pääasiassa ukrainalaisia, usein kasakoita. Eivätkä ne läheskään aina olleet muuta kuin paikallisten itsensä järjestämiä. Shtetlin alueen juutalaisia kutsutaan vanhastaan venäjänjuutalaisiksi, koska maa tuolloin oli Venäjä, mutta esim. juuri Ukrainan ja Puolan rooli, kun nämä valtiot ovat nyt olemassa, pitäisi näkyä paremmin.